Reklama
Dnes je úterý 26.11.2024     svátek má Artur

Rodiče určují, jaký vztah si děti k jídlu vytvoří


16.11.2012 Pro ženy/Komentáře (0), autor:
Klára Novická

 

 Obezita v dětském věku je alarmující problém. Více s jihlavskou nutriční terapeutkou Jitkou Turňovou.

 

 Na co nejčastěji rodiče zapomínají ve výživě dětí a jaké chyby v jejich jídelníčku dělají?

 

 Možná se bude moje odpověď zdát trošku podivná. Dle mého soudu rodiče velice často zapomínají na to, že především velikost porce v podstatě udává to, zda se jedná o zdravý druh potraviny, či nikoli. O tom, zda je potravina zdravá, neboli zdraví prospěšná, rozhoduje správné množství. Tím, že jí dáváme příliš mnoho, činíme z potraviny relativně „zdravé“ potravinu „nezdravou“.

 

 Na co rodiče by rodiče v případě stravování dětí měli ještě dbát?

 

 Možná také trošku na to, že jsou to oni, kdo určují, jaký vztah si jejich potomek k jídlu a potažmo k životnímu stylu vytvoří. Děti jsou obrazem rodičů a dobrý příklad je více než tisíc slov. Zdůrazním snad jen dostatek ovoce, zeleniny, vhodný pitný režim a dostatek pohybu - což je 60 minut denně.

 

 S jakými nejčastějšími chybami v jídelníčku se setkáváte? Které nešvary jsou největší?

 

 
Obecně se dá říci, že nejčastější chybou je velké množství tučných výrobků. Z mléčných jsou to smetanové, případně smetanovo-tvarohové výrobky, tučné salámy, tučné sladkosti.

 

 Málokdo si uvědomuje, jak velké množství tuku a jaký tuk je obsažen v oplatkách. Většina tohoto tuku má přitom negativní dopad na zdraví - jedná se o tzv. nasycené mastné kyseliny. Od množství tuku je pak i přímo úměrné množství energetické hodnoty.

 

 Chtěla bych také zmínit nadbytek bílkovin ve stravě dětí. O tom, že kvalitní bílkoviny živočišného původu jsou pro děti nepostradatelné, není pochyb, ale bohužel ze studií vyplývá, že děti mají až 3x větší množství bílkovin ve stravě, než je jejich nutriční potřeba. A to logicky přispívá k nadváze a obezitě.

 

 Jak by měla vypadat ideální svačinka pro děti do školy? Co jim nedávat?

 

 Dopolední svačina by měla obsahovat přibližně 15% z celodenního energetického příjmu. Ideální svačinka je vždy ta, která obsahuje kvalitní zdroj sacharidů s přiměřeným množstvím kvalitní bílkoviny a tuku.

 

 Samozřejmě bychom neměli zapomenout na ovoce, zeleninu a správný pitný režim. Ne všichni si ovšem dovedou onu svačinu představit. Takže úplně konkrétně. Tmavé či celozrnné pečivo 30 – 80 gramů nebo jiná alternativa sacharidové potraviny (množství se liší podle věku a pohlaví), k tomu 20 – 50 gramů sýra, kvalitní šunky, tvarohové pomazánky nebo jogurty… Případně přiměřené množství másla či kvalitního rostlinného tuku.

Diskuze k článku

Nový komentář


Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net