Obezita v dětském věku je alarmující problém. Více s jihlavskou nutriční terapeutkou Jitkou Turňovou.
Na co nejčastěji rodiče zapomínají ve výživě dětí a jaké chyby v jejich jídelníčku dělají?
Možná se bude moje odpověď zdát trošku podivná. Dle mého soudu rodiče velice často zapomínají na to, že především velikost porce v podstatě udává to, zda se jedná o zdravý druh potraviny, či nikoli. O tom, zda je potravina zdravá, neboli zdraví prospěšná, rozhoduje správné množství. Tím, že jí dáváme příliš mnoho, činíme z potraviny relativně „zdravé“ potravinu „nezdravou“.
Na co rodiče by rodiče v případě stravování dětí měli ještě dbát?
Možná také trošku na to, že jsou to oni, kdo určují, jaký vztah si jejich potomek k jídlu a potažmo k životnímu stylu vytvoří. Děti jsou obrazem rodičů a dobrý příklad je více než tisíc slov. Zdůrazním snad jen dostatek ovoce, zeleniny, vhodný pitný režim a dostatek pohybu - což je 60 minut denně.
S jakými nejčastějšími chybami v jídelníčku se setkáváte? Které nešvary jsou největší?
Obecně se dá říci, že nejčastější chybou je velké množství tučných výrobků. Z mléčných jsou to smetanové, případně smetanovo-tvarohové výrobky, tučné salámy, tučné sladkosti.
Málokdo si uvědomuje, jak velké množství tuku a jaký tuk je obsažen v oplatkách. Většina tohoto tuku má přitom negativní dopad na zdraví - jedná se o tzv. nasycené mastné kyseliny. Od množství tuku je pak i přímo úměrné množství energetické hodnoty.
Chtěla bych také zmínit nadbytek bílkovin ve stravě dětí. O tom, že kvalitní bílkoviny živočišného původu jsou pro děti nepostradatelné, není pochyb, ale bohužel ze studií vyplývá, že děti mají až 3x větší množství bílkovin ve stravě, než je jejich nutriční potřeba. A to logicky přispívá k nadváze a obezitě.
Jak by měla vypadat ideální svačinka pro děti do školy? Co jim nedávat?
Dopolední svačina by měla obsahovat přibližně 15% z celodenního energetického příjmu. Ideální svačinka je vždy ta, která obsahuje kvalitní zdroj sacharidů s přiměřeným množstvím kvalitní bílkoviny a tuku.
Samozřejmě bychom neměli zapomenout na ovoce, zeleninu a správný pitný režim. Ne všichni si ovšem dovedou onu svačinu představit. Takže úplně konkrétně. Tmavé či celozrnné pečivo 30 – 80 gramů nebo jiná alternativa sacharidové potraviny (množství se liší podle věku a pohlaví), k tomu 20 – 50 gramů sýra, kvalitní šunky, tvarohové pomazánky nebo jogurty… Případně přiměřené množství másla či kvalitního rostlinného tuku.
Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři.
Registrace nového uživatele
Pravidla pro diskuse na www.jihlavske-listy.cz:
Nelze zveřejňovat příspěvky, které porušují zákony ČR.
Jsou zakázány příspěvky urážlivé, pomlouvačné, vulgární. Nepřijatelná je i neúcta vůči zemřelým a jejich rodinám.
Nesmí se vyhrožovat komukoli násilím či podněcovat k nenávisti k jednotlivcům, skupinám (národnostní, rasová, náboženská příslušnost).
Zakazuje se zveřejňovat další údaje o identitě ostatních diskutujících (např. telefon, adresa…). Musí být respektováno soukromí ostatních.
Diskutující se nesmí vydávat za někoho jiného.
V diskusních příspěvcích nesmí být šířena reklama, spamy, odkazy na stránky s nelegálním obsahem, příspěvky či odkazy nesouvisející s tématem článku.
!!! Uživatelé, kteří budou pravidla porušovat, musí počítat s tím, že jim budou příspěvky administrátorem smazány. Rovněž si Jihlavské listy vyhrazují právo diskusní příspěvky dle vlastního uvážení odstraňovat či diskusi kdykoli uzavřít !!!