Ingredience:
6 -7 stř. velkých paprik
1 cibule
sůl
rajčatový protlak
¼ l mléka
3 PL hl. mouky
300 g vepřové plece (může být i jiné maso)
200 g uzeniny
1 smetana
1 PL sádla
5 dcl vývaru (nebo vodu a masox)
Do kastrůlku si dáme sádlo a nakrájenou cibulku. Necháme ji napěnit a přidáme na kostičky nakrájené maso. Zprudka opečeme a podlijeme, osolíme. Přiklopíme a dusíme za občasného míchání asi 30 min. Potom přidáme nakrájenou papriku na ½ cm proužky a dusíme asi 10 min., až je paprika měkká. Pak přidáme rajský protlak, na kostičky nakrájenou uzeninu, a zalijeme mlékem s moukou. Povaříme a když je vše hotové, zalijeme smetanou a necháme zapařit. Podáváme s kulatými kynutými knedlíky bez housky.
Knedlíky
300 g hrubé mouky
½ kostičky droždí
2 dcl vlažného mléka
sůl
1 vejce
Zaděláme těsto a necháme vykynout.
Uděláme knedlíčky. Z této dávky jich dělám 6. Necháme je opět kynout a po vykynutí je dáme vařit do vařící vody horní stranou knedlíku dolů. Po 8 min. je převrátíme a vaříme dalších 8 min. Po vyndání je ihned rozkrajujeme (nití) na polovinu.
(Recept nám zaslala paní Nikodýmová)