Ingredience:
1 PL sádla
1 středně velká cibule
300g vepřové plece
500 g čerstvých hub
sůl, 5 ks nové koření, 1 ks bobkový list
2 PL hladké mouky
5 dcl mléka
kelímek sladké smetany
3 dcl vývaru (nebo svařené vody)
Postup:
Na kastrol dáme rozpustit sádlo a přidáme nakrájenou cibulku. Když se napění, přidáme na plátky nakrájené naklepané maso a z obou stran rychle podusíme. Pak osolíme a přiklopíme pokličkou. Chvíli pomalu dusíme. Podle potřeby podléváme vývarem, aby se maso nepřipeklo. Asi po 20 min. přidáme houby nakrájené na větší plátky, bobkový list a nové koření. Přiklopíme pokličkou a dusíme do měkka. (Asi 20 min.). Potom zalijeme mlékem s moukou a povaříme. Nakonec přidáme smetanu a tu už nevaříme, jenom jí necháme spařit.
Jako přílohu podáváme kynuté houskové knedlíky.
Na omáčku můžeme použít i sušené houby. Ty si dáme do vody namočit a opláchneme je, aby omáčka nebyla tak tmavá.
(Recept nám zaslala paní Nikodýmová)