Reklama
Dnes je čtvrtek 05.12.2024     svátek má Jitka

Sváteční pochoutka pro celou rodinu: kuřecí řízečky v bylinkové strouhance


4.12.2024 Pro ženy/Komentáře (0), autor:
-tz-

Kuřecí řízečky jsou skvělou volbou (nejen) pro vánoční hostinu. Inspirujte se tradičním receptem na staročeské bylinkové řízečky připravované v pivním těstíčku. 


Bát se jej nemusíte připravit ani vašim dětem, protože se alkohol při smažení vypaří. Naše varianta receptu vás navíc překvapí svou jednoduchou a rychlou přípravou, což se hodí pro mnohdy chaotické sváteční dny.


Maso na řízečky krásně zkřehne a zachová si svou šťavnatost, když ho večer před grilováním naložíte do piva. Běžně se setkáte spíše s recepty, které radí maso marinovat ve světlém ležáku, ale sáhnout můžete i po černém pivu. To totiž masu dodá nasládlou a plnou chuť.
Pokud chcete, aby řízky byly zevnitř šťavnaté a trojobal křupavý, smažte maso nejprve na pánvi do světle zlaté barvy. Následně na řízky položte plátky másla a v rozpálené troubě je pečte při teplotě 180°C.


*Tip: Pro zajímavější chuť můžete přidat do těstíčka lžičku hořčice.
Pro přípravu dokonalých kuřecích řízečků se stačí řídit několika zásadami. 

Podívejte se na osvědčené tipy šéfkuchařů, se kterými rozhodně nešlápnete vedle:
* Pokud máte více času, naložte před smažením kuřecí prsní řízky do solného nálevu. Masu dodá výraznější chuť a pomůže mu změknout.
* Místo naklepávání kuřecího masa ho spíše promasírujte – je křehké a naklepávání paličkou by ho mohlo poškodit. Položte maso na prkénko, překryjte potravinovou fólií a hřbetem ruky jemně masírujte.
* Maso smažte raději po malých částech. Smažení příliš mnoha kousků masa najednou může vést k poklesu teploty oleje, což způsobí, že řízečky absorbují více tuku a ztratí svou křupavost.
Po usmažení položte řízečky na papírové ubrousky, které absorbují přebytečný tuk, a maso tak zůstane křupavé.

* Kuřecí řízky v bylinkové strouhance
Ingredience
(na 4 porce)
600 g kuřecích prsních řízků
150 g strouhanky
50 g mletých mandlí
100 g hladké mouky
50 g nastrouhaného parmazánu
hrst bylinek
sůl, pepř
2 vejce
150 ml piva
olej na smažení
tatarská omáčka

Postup
Maso nakrájejte na menší tenké plátky. Osolte a opepřete z obou stran. Do jedné misky dejte mouku, ve druhé rozšlehejte vejce s pivem, přidejte sůl a pepř. 
Ve třetí misce smíchejte strouhanku, mleté mandle, nastrouhaný sýr a nasekané bylinky. Maso nejdříve obalte v mouce, pak ve vejcích s pivem, a nakonec v bylinkové strouhance. V pánvi rozehřejte olej. Řízečky smažte na oleji z obou stran dozlatova. Skládejte je na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Podávejte s tatarkou.

Diskuze k článku

Nový komentář

Komentáře


Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net