HEREČKA Markéta Hrubešová v Polné představila i své kuchařky, které napsala. Foto: David Kratochvíl
Už poosmé si dali v centru Polné v sobotu odpoledne dostaveníčko nejlepší pekaři a pekařky, aby poměřili svůj um v soutěži o nejchutněji upečený mrkvánek. Jde o tradiční polenskou pochoutku z kynutého těsta plněnou mrkví a každý pekař má svou originální recepturu, která se střeží a předává se z generace na generaci.
Na akci s doprovodným programem na Husově náměstí zavítaly stovky návštěvníků, ale například známá televizní kuchařka, moderátorka, herečka a také spisovatelka Markéta Hrubešová byla na polenském Mrkvancobraní úplně poprvé.
Premiéru měla, i co se ochutnávky tradiční polenské dobroty týče. „V Polné už jsem byla na akcích celkem třikrát. Dvakrát jsem vařila v pivovaru, jednou na soukromé oslavě, ale na Mrkvancobraní jsem skutečně poprvé. Těším se, až mrkvánek ochutnám,“ přiznala s úsměvem herečka, která ve čtyři hodiny odpoledne vystoupila se svojí kulinářskou show.
Zájemci se mohli naučit například mrkvovou pomazánku s makovou sušenkou, thajskou mrkvovou polévku s kokosovým mlékem, chilli, jarní cibulkou a pečeným kuřecím masem a došlo i na pečený bůček s mrkvovým pyré, sójovými boby a barevnou mrkví.
„Když máte tematické vaření jako v Polné, tak se připravujete dlouho. Nejdřív musíte všechno vymyslet. Na druhé straně ale bylo super, že jsem dostala zadání. Rozhodla jsem se ale, že nepůjdu do ničeho sladkého, protože sladkého je kolem mě dnes dost,“ řekla JL v sobotu odpoledne.
Proto zvítězila slaná varianta výběru receptů. „Řekla jsem si, že to šoupnu do asijského stylu, aby to bylo víc sexy a lidé poznali i jinou chuť, než jsou zvyklí,“ dodala.
Když už byly v hlavní roli mrkvance, nemohla vařit nic jiného než mrkvové dobroty. Došlo i na ochutnání zmíněného mrkvánku, který jí věnovala ze svého stánku místní pekařka Jitka Drápelová.