Ilustrační foto: Pixabay.com
Seriál o bylinách: len se pěstuje téměř ve všech zemích pro olej a vlákno. U nás se též hodně pěstuje v podhůří. Užitnou částí je hlavně semeno, které se získává v době zralosti výmlatem a vyčištěním.
Pak se nechá na stinných místech doschnout. Droga je bez pachu, při žvýkání slizovatí a chutná jemně olejnatě. Vnitřně se užívá 1až 2 lžíce celých nebo rozdrcených semen, která se zalijí ráno sklenkou studené vody, a večer se nálev vypije.
Působí jako spolehlivý prostředek proti zácpě, při zánětlivých afekcích cest dýchacích, močových a střevních cest.
Při sklizni jádrovin pro dlouhodobé uskladnění je důležité, aby byly plody zcela zdravé, bez mechanických nebo jiných poškození. Proto vybíráme jen kvalitní ovoce a velmi šetrně je češeme.
Postupujeme odspodu nahoru, z vnější strany dovnitř koruny, aby případně padající plody nepoškodily další. Vlastní technika česání spočívá v tom, že plod vezmeme zespodu do dlaně, nemačkáme ho příliš, lehce jím pootočíme a stopku přes prst oddělíme opatrně od plodonoše. Nedojde tak jejímu vytržení z plodu nebo přelomení, což je nebezpečné hlavně u hrušek, které se navzájem ostrou částí stopky propichují.
Vlašské ořechy usušíme v na slunci, na půdě, ve stodole či v suché místnosti. Teprve zcela suché ořechy nasypeme do koše nebo do sáčku, který dobře propouští vzduch.
V žádném případě nesmíme ořechy umývat ve vodě, protože často nemají zcela uzavřenou skořápku a voda, která pronikne dovnitř, může způsobit zplesnivění jader.
Většinou je ještě pěkné počasí, ale občas nás mohou překvapit ranní mrazíky.
Krásné rozkvetlé chryzantémy, ale i ještě kvetoucí cínie nebo afrikány můžeme zachránit jednoduchým přikrytím kartonovou krabicí nebo netkanou textilií.
Je to řešení rychlé, pohotové a levné a zachráníme barevnou krásu ještě na několik dní.