Reklama
Dnes je úterý 02.07.2024     svátek má Patricie

Bylinky v přírodě i na zahrádce

Ilustrační foto: Pixabay
Ilustrační foto: Pixabay

V našem malém letním seriálu vám představujeme bylinky. Nejen jejich zpracování, ale i recepty. 
Dnes se více zaměříme na pěstování a využití levandule. Určitě nejlépe se jí daří na zahrádce. Ačkoli levandule může tolerovat různé růstové podmínky, daří se jí v teplých, slunečných podmínkách a v dobře odvodněné půdě. 
Alkalická půda bohatá na organickou hmotu povzbudí vyšší produkci rostlinného oleje a zvýší vůni rostliny. Levandule je původem ze suchých oblastí, proto nebude rostlina tolerovat mokré nebo příliš vlhké podmínky. Pravidelné prořezávání nejen udržuje úhledný vzhled, ale také pomáhá povzbudit nový růst. 


Při pěstování levandule uvnitř se ujistěte, že rostliny mají dostatek světla a tepla. Zalévejte pouze tehdy, když jsou rostliny výrazně suché, a nehnojte. Když zjistíte, že je dřevnatá, je důležité pro obnovovací řez sterilizovat nůžky namočením do roztoku vody a denaturovaného alkoholu, aby se zabránilo šíření nákazy. Kvetoucí nať se sbírá celý červenec a srpen. 

Sirup i mast
Levanduli můžete využít různými způsoby. Můžete květy macerovat ve vodě pár hodin, pak přecedit a popíjet. Příjemně zchladí při horkých dnech a navodí pocit poklidu. Případně si do vody ještě můžete vymačkat limetku nebo citron. 
Vyrobte si mast. Nejprve si připravíte olejový macerát – louhováním květů v oleji. Když máte levandulový olej hotový, rozpustíte ve vodní lázni bambucké máslo a přidáte asi polévkovou lžíci macerátu do másla. Když přidáte více macerátu, bude mast více vláčná. 
Mast můžete používat skoro pořád, jako denní mazání na ruce, na pleť, nohy, nehty. 


Popřípadě zkuste levandulový sirup. Potřebujete 40 g sušených levandulových květů, 100 g čerstvých levandulových trsů i s květem, 1 litr vody, 2 celé skořice, 2 limetky, 2 citrony a 1 kg cukru. 
Do hrnce vložíte skořici, omyté a nakrájené citrusy a levanduli jak sušenou, tak i čerstvou. Vše zalijete 1l vody. Směs přivedete k varu a necháte probublat 15 minut. Poté sundáte s plotny a necháte 24 hodin luhovat. Nálev scedíte do jiného hrnce přes plátno a přidáte 1kg cukru. Provařujete cca 20 minut a je hotovo. 

Diskuze k článku

Nový komentář


Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net