Ilustrační foto: Pixabay
Mohlo by se zdát, že vše už bylo mnohokrát řečeno. Mnohokrát bylo řečeno, že všem úrazům je možné předcházet, že je potřeba být opatrný, předvídat, neustále myslet o krok dopředu a vyhýbat se rizikovým situacím.
Které situace jsou rizikové, která místa a třeba nástroje jsou nebezpečné, a které chování si říká o průšvih, jsme také slyšeli mockrát. A přece se vždy objeví něco, co nás překvapí.
Například nyní jsme se ocitli v době, kdy většina z nás tráví mnohem více času doma, v domácnosti. S mladšími dětmi zůstávají doma rodiče, ale ty starší mohou být bez trvalého dozoru. Navíc je mnohdy nezbytné, aby se o sebe do určité míry postaraly samy. Buď si jídlo připravily, nebo alespoň ohřály. A teď si představme dvě modelové situace.
Nepřipravený rodič stráví celé dopoledne strachem a myšlenkami na to, co všechno by se doma mohlo stát. Zodpovědný rodič myslí o krok dopředu. Již v době, kdy je dítě mladší, je zvídavé a projevuje zájem o všechno dění, přizve dítě ke všem možným činnostem a společně, později pod dohledem, vede dítě k tomu, aby si jednotlivé úkony vyzkoušelo a natrénovalo.
Například krájení nožem. Již poměrně malé dítě zvládne bezpečným příborovým nožem „krájet“ uvařený brambor.
Později může již ostrým nožem krájet syrový brambor s tím, že to dělá pod dozorem a že je poučené kam nestrkat prsty. Pokud v této činnosti získá cvik, nebudeme potom nervózní, když to bude dělat i bez dozoru.
Podobně můžeme děti připravit na to, že je potřeba scedit již uvařené brambory. A můžeme je to poprvé v rámci tréninku klidně nechat vyzkoušet se studeným hrncem a syrovými bramborami.
Samozřejmě můžeme konkrétně u brambor situaci zjednodušit tím, že je nebudou cedit otvorem vytvořeným pokličkou, ale použijí například cedník jako u těstovin. Na druhou stranu pokud se to doma naučí s cedníkem a potom i starší se dostanou někam, kde cedník nebude, dostáváme se opět do bodu A, k tomu, že nemají získanou zkušenost, dovednost.
Další fakt, který by si měly děti uvědomit, je, že nádobí v kterém se připravuje jídlo, pálí. Při vaření to jsou hrnce, které jsme odsunuli z plotny, při pečení plechy, které vyndáváme z trouby, při ohřívání v mikrovlnce všechno nádobí, ve kterém se jídlo ohřívalo.
Dokážeme si určitě představit dítě, které nepřipraveno vyndává talíř s horkou polévkou. Ve chvíli, kdy ho začne pálit, talíř upouští. Horká polévka stéká po těle a může způsobit popáleniny, talíř padá na zem, rozbíjí se. Úlekem z popálení dítě šlápne na střep a způsobí si další poranění.
Možná toto všechno skončí bez následků, dítě zamete střepy a vyhodí je do odpadkového koše. A ten, kdo bude vynášet sáček z odpadkového koše, se pořeže, protože ostrý střep vykukuje skrz mikrotenový sáček. Také to nechcete vidět a zažít? Tak dělejme vše pro to, aby se to nestávalo.