V seriálu JL vám každý měsíc přinášíme tip, či radu, jak si užít život ve zdraví a spokojenosti.
Ačkoliv pro každého znamená vůně Vánoc něco jiného, jistě se shodneme, že ve vánoční směsi nesmí chybět např. vanilka a med, skořice, hřebíček a badyán nebo purpura.
Na provonění bytu můžete použít kvalitní esenciální oleje, které nakapete např. na šišky, které máte na dekoraci. Jsou i další možnosti. Použijte čerstvou kůru citrusů nebo propíchejte jeden sáček vanilkového cukru a dejte vše na topení, příjemnou vůni si zaručíte na několik hodin.
Můžete vzít směs koření, dát ji do bavlněného sáčku a zavěste ho do skříně. Vytvořte si přírodní osvěžovač. Citronovou kůru, hřebíček nebo badyán dejte do aroma lampy, zalijte vodou a nechte nad svíčkou rozvonět.
Do menšího hrnce s vodou dejte oblíbené ovoce a větvičky smrku nebo borovice, nechte probublávat na plotně a těšte se z omamné zimní vůně. Aroma bude působit příjemně i na vaši psychiku.
Rozmazlujte své chuťové buňky po celý měsíc vánočním čajem. Připravte si na něj 3 lžíce medu, 5 ks hřebíčků, skořice, 1 ks badyánu, citron (šťáva z 1/2 citronu + několik plátků), 500 ml černého čaje, 3 dl pomerančového džusu, 1 pomeranč, hnědý cukr, rum.
Do kastrůlku vlijte med, přidejte koření a zalijete 1,5 hrnkem vody. Přiveďte k varu na 5 minut a pak vlijte černý čaj, džus a citronovou šťávu. Přidejte několik koleček citronu a pomeranče. Na mírném ohni povařte a po odstavení z ohně přidejte rum dle chuti.
Výborný je i vánoční pečený čaj. Na něj potřebujete: 2 červená jablka, 2 sladké hrušky, 2 mandarinky, šťávu z 1 citronu, 1 lžičku mleté skořice, 200 g hnědého třtinového cukru, 150 ml rumu.
Jablka a hrušky omyjte, nakrájejte na čtvrtiny, zbavte jádřince a pokrájejte na stejně velké kostičky. V míse zakápněte vymačkanou šťávou z 1 citronu a promíchejte. Mandarinky oloupejte, rozdělte na dílky a každý ještě překrojte na polovinu.
Vše zasypte hnědým cukrem, přilijte rum a přidejte lžičku skořice. Směs promíchejte. Předehřejte si troubu na 175 °C, směs přendejte do zapékací misky nebo pekáčku a dejte péct přikryté na 10 minut.
Po 10 minutách směs odkryjte a pečte ještě dalších 10 minut. Pečený čaj plňte do zavařovacích skleniček, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.