Reklama
Dnes je pondělí 25.11.2024     svátek má Kateřina

Pickles

Ilustrační foto: Pixabay
Ilustrační foto: Pixabay

5.10.2019 Pro ženy/Komentáře (0), autor:
Jana Janoušková, kartářka a numeroložka

V novém seriálu JL vám každý měsíc přineseme tip, či radu, jak si užít život ve zdraví. 

Pickles neboli kvašená zelenina je jeden ze způsobů zpracovaní zeleniny. Mléčné kvašení zeleninu obohacuje o vitamin C, enzymy, samozřejmě o kyselinu mléčnou a laktobacily. To vše zlepšuje trávení a tedy využití všech živin. 
Imunita organismu má v přirozeně prokvašené zelenině skvělého spojence. Působí probioticky na naše střeva a zvyšuje počet zdravotně prospěšných látek v zažívacím systému. Základem je správná nádoba, kterou lze koupit přímo na kvašenou zeleninu. Nastrouhejte zeleninu, množství podle velikosti nádoby. Nebojte se smíchat několik druhů. Například hlávkové zelí, mrkev, ředkev, vodnici, červenou řepu a ještě přidejte trochu cibule a jemně nastrouhaného křenu. 
Na jeden kilogram zeleniny budete ještě potřebovat 10 až 15 g mořské soli, trošku drceného kmínu, případně i několik kuliček jalovce. Zeleninu je důležité předem důkladně očistit a omýt. Promíchejte ji v čisté nádobě se solí a nechte chvíli stát a po chvíli ji promačkejte. Poté ji upěchujte do kameninové nádoby. Tři až pět dnů bude probíhat větší kvašení, při kterém bude vytékat šťáva, může být i mírně do běla. Vykvašenou zeleninu uložte i s nádobou do chladna, nejlépe do ledničky. 
Ideální je konzumovat lžíci nebo hrstku kvašené zeleniny pravidelně, nejlépe vždy po jídle. 
Asijskou obdobou kvašené zeleniny je kimči. Základem je pekingské nebo čínské zelí, které nakrájíte a postupně prosolíte. Pomačkáte a máčíte ve vodě a dobře proplachujte (1—2 hodiny). Potom ho dobře vymačkáte. Smícháte se zeleninou.  Tu zpravidla tvoří nastrouhaná mrkev, bílá ředkev, cibule a pórek. 
Vše promíchané s nálevem svařeným z rozmixované cibule, česneku a zázvoru, chilli papriček, rybí omáčky a ochucené solí, cukrem a sezamovým semínkem. Opět necháte kvasit. 
Cukemono je pak japonská varianta kvašené zeleniny, je podobná kimči. Pokud ji chcete připravit, pak do nálevu je třeba vložit chlebovou střídku a namísto rybí omáčky použít trošku piva. Samotné kvašené zelí můžete jako přílohu ochutit troškou medu a oleje a červenou cibulí.

Diskuze k článku

Nový komentář

Komentáře


Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net