Ilustrační foto: Pixabay
Kouzlo Vánoc je obtížně překonatelné. Nástrahy jídla, pití a lenošení jsou pro mnohé „smrtelné“. Pár dní, kdy vítězí gauč, cukroví, chlebíčky, přejídání… a sport/pohyb je odstaven až na třetí kolej.
Rodinným tradicím, přátelům a večírkům se složitě brání. Po těchto slavnostně naplněných dnech se projeví jediné – přeplněnost těla, únava, opotřebovanost. Ale nemusí vše končit tímto způsobem.
Vánoce a váha je téma, které mnozí z nás řeší každý rok. Hlavně proto, že vánoční stoly se většinou pod tíhou všeho toho jídla propadají.
Nabízím pár tipů, jak si svátky užít, ale zároveň nemuset od Nového roku hubnout.
Vánoční nálada už je všude kolem nás. To s sebou ale také nese pěknou dávku stresu. Od vánočních nákupů až po to, co vše ještě uvařit, napéct a připravit. O tom ale přece vánoční svátky nejsou. A už vůbec nejsou o přejídání se nezdravými jídly.
Máslu odzvonilo
Při pečení se nebojte použít místo másla třeba kokosový olej, který se skvěle hodí do sladkých jídel; oceníte zejména jeho vůni.
Nebo co třeba zkusit avokádo? V něm najdete jen zdravé tuky a spoustu vlákniny, vitamíny C i E, a k tomu ještě důležité prvky, jako hořčík, železo a fosfor.
Jde to i bez mouky
Vyzkoušejte pečení bez mouky. Tedy samozřejmě ne úplně, jen nahraďte tu klasickou některou z alternativ. Skvělá je mouka mandlová – je bez lepku, plná bílkovin a vlákniny, a ještě vám dodá důležitý vápník, hořčík a draslík. Podobnou službu vám poskytne i pohanková mouka – obsahuje vitamíny B a E, vlákninu, a je také bezlepková.
Zapomeňte na cukr
Oslaďte si život i cukrovím, ale místo cukru použijte med. Med bychom měli zvolit nepasterizovaný, protože si uchovává více stopových prvků včetně železa. Další možností, čím můžete sladit, je stévie.
Stévie má skvělou chuť, 0 kalorií, nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Díky těmto vlastnostem je vhodná pro diabetiky, nebo při redukci nadváhy. Jedná se o přírodní alternativu cukru a sladidel.
Osladí bez kalorií, nemá vedlejší účinky a dodá důležité minerální látky a vitamíny k posílení imunitního systému. Je několikrát sladší než cukr. Nebo lze použít rozmixované datle, které mají vysokou sladivost.
Odlehčený salát
Bramborový salát je klasikou na štědrovečerním stole. I tuto klasiku lze ale odlehčit a dopřát si ji bez výčitek. Zkuste salát bez majolky, kterou nahradíte jogurtem smíchaným s troškou olivového oleje, hořčicí, kyselou okurkou a cibulí.
Pokud budete chtít salát ještě dietnější, můžete místo brambor použít tuřín – téměř zapomenutou zeleninu. Tuřín má navíc pozitivní účinky na trávení.
Trojobal zdravě
Pakliže vás už klasický troj-obal nudí, nebo chcete zvolit zdravější variantu, jde to. Smažení není zrovna to nejlepší, ale se správnou volbou tuku, jeho přiměřeným množstvím, a s pomocí papírových ubrousků, se ho nemusíte bát.
Velmi populárním druhem obalu se stala hraška. K tomuto obalování nepotřebujeme vejce, jen vodu. Další možnou variantou je prášek z mleté cizrny. Místo strouhanky můžete použít také ovesné vločky nebo kukuřičné lupínky (nadrcené v utěrce válečkem).
Svátky nejsou časem přejídání
Vánoční svátky nejsou příležitostí, kdy lze zapomenout na zásady zdravé stravy a pustit se do bezhlavého přejídání. Určitě jsem pro to dovolit si více sladkého, nebo sklenku vína navíc, ale přejídání se vyhněte; můžete litovat. Ne nadarmo právě o svátcích končí spousta z nás s bolavými žaludky či podrážděnými žlučníky u lékařů.
Suchý přípitek
K dobrému jídlu „patří“ také alkohol. Zvažte volbu, která bude mít méně kalorií. Snažte se vyhýbat míchaným koktejlům. Likéry a další ingredience často obsahují kalorií co jedna porce jídla! Když už musíte, volte takové, které obsahují sodovku; co třeba vinný střik?
Pokud vás netrápí jakákoli omezení, určitě si alespoň k přípitku sklenku dáte. I v tento moment máte několik variant. Suchá, lehká vína obsahují mnohem méně cukru než likéry a „šampaňské“. Ke skleničce suchého bílého vína přidejte sklenku vody. Nezapomínejte vypít alespoň 1,5 litru obyčejné vody v průběhu dne. Nepřehánějte to se sladkými limonádami a džusy, které si o svátcích většinou hojně dopřáváme.
Dětský jídelníček
Nezapomínejte ani na děti. Určitě jejich stravování neomlouvejte svátky a tím, že jednou za rok si mohou dopřát. Nejmenší děti si na spoustu potravin zatím zvykají, především jejich žaludek a zažívání. Obezřetní buďte i s nejrůznějšími oříšky a jedlými ozdobami na cukroví – na vše, co by dítě mohlo vdechnout. Hlídejte také množství cukru.
Nikdy ne hladoví
Nejen o svátcích dobře známe pocit, kdy následkem téměř vyhladovění sníme vše, na co narazíme. Proto buďte chytří a připravení.
Jestli vás čeká oslava a na ní spousta dobrot, dejte si menší jídlo už doma. S tím souvisí i rada, ať jíte v klidu. Už rodiče nás upozorňovali, ať tolik nehltáme. O svátcích, při přeplněných stolech, to platí obzvláště. Jezte pomalu, přemýšlejte nad tím, co jíte. Jídlo do sebe bezhlavě „neházejte“.
Pohyb i o svátcích
Ačkoli venku bude zima, a vám doma pod dekou u pohádek až moc dobře, mějte silnou vůli a běžte se s rodinou projít a protáhnout. I krátká procházka vašemu tělu prospěje.
Jsou i tací, kteří se snaží držet v lehčí vánoční formě, nedávají aktivnímu pohybu absolutní prázdniny. Poté nemusí být návrat tolik stresující a tvrdý.
Jak se neprobudit v Novém roce se sportovní kocovinou? Je to snadné, a přitom si budete moci užívat svátky, večírky a přátele. Základem je udržet si pohyb, což v době vánočního veselí není snadné. Zkuste si připravit plán, realistický plán, který bude v souladu se všemi povinnostmi.
Zkuste zapojit do svých aktivit rodinu, kamarády. Nemusíte chodit sami do fitka; jděte se proběhnout, protáhnout se všichni dohromady. Zkuste menší túru přírodou. Kdo má na dosah sníh, má vyhráno.
Tip pro vás: ananas
Kromě banánů a mandarinek spojte vánoční svátky také s ananasem. Je to vítaná příležitost, jak vidět tyto plody i z jiného úhlu, než jen na plátku nějakého masa v restauraci nejisté cenové skupiny.
Ananas by neměl uniknout vaší pozornosti. Má v sobě totiž něco, co nám může pomoci. Ananas obsahuje překvapivě málo cukrů, zato však představuje chutné „balení“ draslíku, hořčíku a vápníku. Z vitamínů převládá C (u čerstvého plodu, vitamín C se teplem při konzervování ničí).
Co ale z ananasu dělá naprostou jedničku mezi plody, je enzym bromelin, který hraje významnou úlohu při regeneračních procesech. Bromelin je silně protizánětlivá látka, mírní otoky a bolest, urychluje hojení tkání.
Ananas, co se právě bromelinu týče, nemá ve světě ovoce a zeleniny konkurenci (pomáhá při průjmech a střevních příhodách, ulevuje slinivce, rozpouští krevní sraženiny).
(Autorka je jihlavskou osobní trenérkou)
Do nového roku 2019
vám přeji hodně zdraví, štěstí, osobních
i pracovních úspěchů. Děkuji všem svým klientům za projevenou důvěru.