Reklama
Dnes je sobota 06.07.2024     svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus

Kuchyně: Jihlaváci chtějí design, bojí se ale barev


25.11.2011 Dům, byt, zahrada/Komentáře (0), autor:
Vladimír Šťastný

 

 Pokud se chystáte pořídit novou kuchyň, případně rekonstruovat tu současnou, pak vězte, že v dnešní době se stává plnohodnotným prostorem našich domovů.

 

 Kuchyňský prostor jako takový již dávno není místem, kde hospodyňky trávily svůj čas oddělené od ostatních členů domácnosti. Otvírá se, propojuje s jídelnou i obývacím prostorem.

 

 Odehrává se v ní hlavní domácí dění. „Je to trend dnešní doby. Rodina chce být pospolu, a proto jí musí designéři a návrháři vycházet vstříc a řešit celý obývací prostor,“ říká Aleš Šuster, jehož firma se zabývá zakázkovou výrobou a prodejem kuchyní.

 

 Kuchyňské trendy tedy vypadají právě tak, aby celý prostor odpovídal požadovanému účelu – pohodlně uvařit, pobavit se a odpočinout si. Vše dá se říct v jedné místnosti.  

 

 Plánujete-li zařizování kuchyně nové či rekonstrukci staré, a máte tu možnost obrátit se na kuchyňské studio, určitě neprohloupíte.
Předtím, než ale oslovíte konkrétní firmu, je dobré se zamyslet nad tím, co od své kuchyně požadujete.

 

 „Musíte prostě vědět, zda chcete jít novým směrem – tedy otevřít prostor a spojit obývák, kuchyň, jídelnu, či chcete zůstat u starého rozdělení a mít vše zvlášť,“ vysvětluje Aleš Šuster.

 

 Hned na úvod by měl mít každý základní představu, kolik chce do kuchyně a přestavby investovat. Důležitý je alespoň hrubý rozpočet. Ovšem pozor, je nutné počítat nejen se zařízením, ale i s platbou za práci instalatéra, elektrikáře, s novou podlahou, topením…

 

 První návštěva kuchyňského studia trvá přibližně dvě hodiny. Z ní vyjde základní náhled na nový prostor, od kterého se vše bude odvíjet dát.

 

 „Je to prakticky něco nezávazného, každý se může rozhodnout, či se mu návrh líbí, a budeme pokračovat v zakázce, nebo půjde jinam,“ upozorňuje A. Šuster, který dodává, že první nákres má většinou zákazník zdarma.

 

 „Tady v Jihlavě to tak všechny firmy vesměs máme a myslím, že to je dobře. Je přece hloupost, aby nám někdo platil za práci, kterou ještě neviděl,“ doplňuje.

 

 Podle prodeje kuchyňských studií českým kuchyním stále ještě mírně dominuje klasický, rustikální styl. Do popředí se ale začíná drát sklo, respektive skleněná dvířka či zádové desky na stěnách. „Česká domácnost dnes vyžaduje odolnost, což sklo splňuje. Má jedinečné vlastnosti – je stálé, díky světlosti dokáže zvětšit prostor,“ vyzdvihuje vlastnosti skla A. Šuster. Pro sklo hraje i jeho cena, která je srovnatelná s fóliovanými či lakovanými kuchyněmi.

 

 Ze zkušeností Aleše Šustera začínají sklu v kuchyni přicházet na chuť i zákazníci z Jihlavska. „Chtějí design, ale i odolnost, čemuž sklo vyhovuje.

 

 Oproti lidem z Prahy či Brna  se  ale  více    bojí  barev,“  přibližuje Aleš Šuster s tím, že typický zákazník z našeho regionu si nejvíce volí barvy žluté, světle hnědé, šedé, člověk z Prahy se nebojí kombinací fuchsiové barvy s černou a čistě bílou. „Určitě je to ale dané i prostředím. Praha je šedivá, tak lidé chtějí mít alespoň veselejší bydlení,“ uzavírá Šuster kuchyňské téma.

Diskuze k článku

Nový komentář


Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net