Pryč jsou doby, kdy české zahrady žily ohništěm a opékacím prutem se špekáčky. V posledních letech klasický táborák poráží nový trend – grilování.
Co je ale potřeba si ke grilování pořídit a jak se na něj připravit? Napoví následující řádky.
Vybíráme gril
Na trhu je k dispozici nepřeberné množství druhů a typů grilů. Podle čeho byste se měli rozhodovat při výběru toho, který bude vyhovovat právě vám?
Nejprve je namístě zamyslet se, jak často budeme grilovat, kde budeme většinou grilovat, kdo bude gril obsluhovat, pro kolik lidí se bude grilovat, jaké máme prostory na uskladnění grilu mimo sezonu a v neposlední řadě kolik chceme do nákupu grilu investovat. A pokud nechcete, aby se vám barbecue neplánovaně prodražilo, vyplatí se myslet i na bezpečnost.
Jsou to grily na dřevěné uhlí, plynové grily (grily s lávovými kameny), elektrické grily a vodní grily.
Grily na dřevěné uhlí jsou nejlevnější, grilování na nich však patří k nejpracnějším. Jsou vhodné pro ty, kteří grilují jen zřídka. Tělo grilu na dřevěné uhlí bývá plechové nebo litinové a většinou stojí na nožičkách. Obvykle má jednoduchý kruhový nebo obdélníkový tvar. Rošt je umístěn nad kovovou nádobou na dřevěné uhlí.
Příprava takového grilování spočívá v rozdmýchávání uhlíků a vyžaduje určitou zručnost a především trpělivost. Grilovací rošt musí být umístěn v optimální výšce, plameny by neměly přijít s masem do přímého kontaktu.
Plynové grily mají desku, pod kterou se spaluje plyn. Lávové grily nabízejí snadnější a rychlejší přípravu jídel a jejich chuť se nejvíce přibližuje pokrmům připraveným na dřevěném uhlí.
Teplotu u těchto grilů lze regulovat, vyhnete se tak nežádoucímu kontaktu plamenů s potravou a možnost připálení tak omezíte na minimum.
Jejich nevýhodou je větší hmotnost a vyšší pořizovací cena. Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí je možné začít s přípravou pokrmů prakticky okamžitě a plameny je možné plynule regulovat.
Elektrické grily jsou vhodné na terasy a balkony, pokud se v blízkosti nachází zdroj elektrického proudu. Jsou vybaveny roštem nebo elektrickou pánví. Příprava pokrmů je jednoduchá a rychlá. Elektrický gril má snadnou údržbu a teplotu lze regulovat. Dá se říct, že nabízí nejzdravější způsob grilování.
Najdeme si místo…
Když už máme výběr vhodného typu grilu za sebou, musíme rozmyslet, kde mu udělat zázemí. Tedy to nejlepší i nejbezpečnější místo. Obvykle jím bývá terasa nebo vyhrazený kout na zahradě. Grilovací místo je dobré nějakým způsobem zastřešit. Deštík může přijít kdykoli a letošní léto je toho důkazem.
Před grilováním si ověřte, zda gril stojí stabilně a na rovné nehořlavé podložce. V případě, že vlastníte plynový gril, zkontrolujte funkčnost a čistěte trysky podle rad výrobce.
Při manipulaci používejte originální náčiní a ochrannou rukavici, ale i v případě, že tyto ochranné prvky splníte, nezapomeňte se mít na pozoru před silným žárem.
Nezbytná výbava
Součástí každého grilu by měla být sada obsahující vidlici, obracečku, kleště, mašlovačku, nůž, chňapku… U krbu na dřevěné palivo je nutná lopatka, jehlice na dřevo a pohrabáč. Na pečení, grilování či opékání potřebujete grilovací jehlici, vidličky a kleště.
Pryč s nečistotou
Nejlépe gril vyčistíte, když je ještě teplý, a na čištění použijete ocelový kartáček nebo speciální čistič na grily. Pokud chcete gril očistit až později, zatím grilovací rošt oviňte do mokrého novinového papíru.
Nezapomeňte se zbavit i popela, který necháte vychladnout, potom opatrně sesbírejte, vyhoďte do koše a nakonec gril přetřete vlhkým hadrem. Vytřete ho dosucha, protože by se na něm ihned mohl začít tvořit rez.
Když chcete úplně zapomenout na uhlí a rádi grilujete spontánně, určitě spíše využijete elektrický gril. A u většiny elektrických grilů jsou grilovací desky vhodné pro mytí v myčce, nebo se díky speciálnímu vrstvení dají velmi jednoduchým způsobem vyčistit.
Ušetřete si práci
Nebaví vás náročné drhnutí grilu od nečistot a usazenin? Zkuste tomu předejít. Na grilovacím roštu se nebudou tolik usazovat zbytky z jídla, když ho před grilováním natřete štětcem, namočeným do konzumního oleje.
Maso a zelenina se ani nedotknou grilovacího roštu, když je opečete či podusíte nejprve v grilovacích miskách.
Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři.
Registrace nového uživatele
Pravidla pro diskuse na www.jihlavske-listy.cz:
Nelze zveřejňovat příspěvky, které porušují zákony ČR.
Jsou zakázány příspěvky urážlivé, pomlouvačné, vulgární. Nepřijatelná je i neúcta vůči zemřelým a jejich rodinám.
Nesmí se vyhrožovat komukoli násilím či podněcovat k nenávisti k jednotlivcům, skupinám (národnostní, rasová, náboženská příslušnost).
Zakazuje se zveřejňovat další údaje o identitě ostatních diskutujících (např. telefon, adresa…). Musí být respektováno soukromí ostatních.
Diskutující se nesmí vydávat za někoho jiného.
V diskusních příspěvcích nesmí být šířena reklama, spamy, odkazy na stránky s nelegálním obsahem, příspěvky či odkazy nesouvisející s tématem článku.
!!! Uživatelé, kteří budou pravidla porušovat, musí počítat s tím, že jim budou příspěvky administrátorem smazány. Rovněž si Jihlavské listy vyhrazují právo diskusní příspěvky dle vlastního uvážení odstraňovat či diskusi kdykoli uzavřít !!!