Reklama
Dnes je neděle 17.11.2024     svátek má Mahulena

Rady do zahrady | 195

Ilustrační foto: Pixabay
Ilustrační foto: Pixabay

17.11.2024 Dům, byt, zahrada/Komentáře (0), autor:
Petr Kumšta

Pravidelnou víkendovou rubriku připravuje šlechtitel a zahrádkář Petr Kumšta. 

* U všech ovocných keřů a stromů provádíme těsně po opadu listů podzimní postřik některým z měďnatých přípravků. Použijeme například Champion, Kuprikol, Kocide. Zvláště potřebné jsou u broskvoní, kde v podstatně omezí výskyt kadeřavosti v příštím roce, dále výskyt korových nekróz peckovin a navíc účinně zasáhnou i proti suché skvrnitosti listů peckovin. 
Postřik provádíme zásadně za suchého počasí, při teplotách nad 7 °C.

* Protože bulvy celeru rostou pod zemí a navíc jsou odolné proti mrazíkům, nechává většina pěstitelů sklizeň celeru až na konec sezony. 
Důvodem je i to, že se vlivem dostatku podzimní vláhy bulvy ještě zvětšují. Se sklizní proto nespěcháme, vždyť dobře vyvinuté bulvy se mnohem lépe skladují. Bulvy rycími vidlemi vyryjeme. 
Listy v žádném případě neodřezáváme, vždy je lepší je odtrhnout, ponecháme pouze středové srdíčko listů. Do připravené bedýnky s pískem či rašelinou ukládáme jednotlivé bulvy po zakrácení kořenů, bulvy se nesmí vzájemně dotýkat a substrát by měl zakrývat pouze jejich spodní třetinu.

* Rakytníkový sirup – z bobulí nejprve vylisujeme šťávu, poté přecedíme přes jemné sítko. Získanou šťávu smícháme se stejným množstvím cukru (můžeme použít i polovinu medu a polovinu cukru). 
Ke konzervaci použijeme dle návodu například pomůcku ke konzervování s obsahem kyseliny sorbové. 
Hotový sirup plníme do sterilních, tmavých lahví, které uložíme na temné chladné místo. Rakytníkový sirup používáme při žaludečních potížích, při chřipce, infekčních onemocněních, při nedostatku vitamínů, v rekonvalescenci a proti jarní únavě. 

* Z usušených a rozdrcených zbytků plodů rakytníku (slupky a semena) si můžeme vyrobit i rakytníkový olej. 
Do větší skleněné zavařovací sklenice nasypeme připravenou rakytníkovou drť, kterou zalijeme kvalitním stolním olejem tak, aby byla hladina oleje nad drtí asi 2 centimetry. 
Směs každý den promícháme a po dvou týdnech scedíme. Získaný rakytníkový olej používáme v léčitelství a kosmetice, kde je velmi ceněný.
 

Diskuze k článku

  Přihlaste se prosím do diskuze JL

email / login:

heslo:

Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři

Registrace nového uživatele

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net