Ilustrační foto: Pixabay
Pravidelnou víkendovou rubriku připravuje šlechtitel a zahrádkář Petr Kumšta.
* U všech ovocných keřů a stromů provádíme těsně po opadu listů podzimní postřik některým z měďnatých přípravků. Použijeme například Champion, Kuprikol, Kocide. Zvláště potřebné jsou u broskvoní, kde v podstatně omezí výskyt kadeřavosti v příštím roce, dále výskyt korových nekróz peckovin a navíc účinně zasáhnou i proti suché skvrnitosti listů peckovin.
Postřik provádíme zásadně za suchého počasí, při teplotách nad 7 °C.
* Protože bulvy celeru rostou pod zemí a navíc jsou odolné proti mrazíkům, nechává většina pěstitelů sklizeň celeru až na konec sezony.
Důvodem je i to, že se vlivem dostatku podzimní vláhy bulvy ještě zvětšují. Se sklizní proto nespěcháme, vždyť dobře vyvinuté bulvy se mnohem lépe skladují. Bulvy rycími vidlemi vyryjeme.
Listy v žádném případě neodřezáváme, vždy je lepší je odtrhnout, ponecháme pouze středové srdíčko listů. Do připravené bedýnky s pískem či rašelinou ukládáme jednotlivé bulvy po zakrácení kořenů, bulvy se nesmí vzájemně dotýkat a substrát by měl zakrývat pouze jejich spodní třetinu.
* Rakytníkový sirup – z bobulí nejprve vylisujeme šťávu, poté přecedíme přes jemné sítko. Získanou šťávu smícháme se stejným množstvím cukru (můžeme použít i polovinu medu a polovinu cukru).
Ke konzervaci použijeme dle návodu například pomůcku ke konzervování s obsahem kyseliny sorbové.
Hotový sirup plníme do sterilních, tmavých lahví, které uložíme na temné chladné místo. Rakytníkový sirup používáme při žaludečních potížích, při chřipce, infekčních onemocněních, při nedostatku vitamínů, v rekonvalescenci a proti jarní únavě.
* Z usušených a rozdrcených zbytků plodů rakytníku (slupky a semena) si můžeme vyrobit i rakytníkový olej.
Do větší skleněné zavařovací sklenice nasypeme připravenou rakytníkovou drť, kterou zalijeme kvalitním stolním olejem tak, aby byla hladina oleje nad drtí asi 2 centimetry.
Směs každý den promícháme a po dvou týdnech scedíme. Získaný rakytníkový olej používáme v léčitelství a kosmetice, kde je velmi ceněný.
Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři.
Registrace nového uživatele
Pravidla pro diskuse na www.jihlavske-listy.cz:
Nelze zveřejňovat příspěvky, které porušují zákony ČR.
Jsou zakázány příspěvky urážlivé, pomlouvačné, vulgární. Nepřijatelná je i neúcta vůči zemřelým a jejich rodinám.
Nesmí se vyhrožovat komukoli násilím či podněcovat k nenávisti k jednotlivcům, skupinám (národnostní, rasová, náboženská příslušnost).
Zakazuje se zveřejňovat další údaje o identitě ostatních diskutujících (např. telefon, adresa…). Musí být respektováno soukromí ostatních.
Diskutující se nesmí vydávat za někoho jiného.
V diskusních příspěvcích nesmí být šířena reklama, spamy, odkazy na stránky s nelegálním obsahem, příspěvky či odkazy nesouvisející s tématem článku.
!!! Uživatelé, kteří budou pravidla porušovat, musí počítat s tím, že jim budou příspěvky administrátorem smazány. Rovněž si Jihlavské listy vyhrazují právo diskusní příspěvky dle vlastního uvážení odstraňovat či diskusi kdykoli uzavřít !!!