Ilustrační foto: Pixabay
Vánoce bez cukroví? To by snad ani nešlo. Uměl by si to někdo z vás představit?
I letos jsme naše čtenáře, hlavně tedy naše čtenářky, vyzvali, aby nám poslali své oblíbené recepty. A přišlo jich opravdu pořádné množství. Všem za ně děkujeme.
Dnes přinášíme ty, jejichž autorky od nás získají volné vstupenky do Rodinného parku Robinson Jihlava. Jsou to Božena Kejíková ze Sedlejova, Jana Marešová z Vyskytné nad Jihlavou a Dagmar Michalová.
Ostatní recepty otiskneme v předvánočních vydáních.
Čertovy kuličky
Ingrediece
150 g mletých ořechů
150 g čokolády na vaření
100 g práškového cukru
150 g hrozinek (namočené v rumu)
1 lžíce mléka
Postup
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, vmícháme ostatní suroviny a necháme vystydnout. Pak tvarujeme kuličky, obalujeme v kakau.
Kokosky
Ingredience
3 vajíčka
240 g práškového cukru
250 g kokosu
strouhanka
Postup
Vejce s cukrem ušleháme do pěny. Pak přidáme kokos a hrst strouhanky.
Umícháme a tvarujeme kokosky, pečeme zvolna.
(Recepty Boženy Kejíkové ze Sedlejova)
Kuličky Rafaelo
s oplatkou
Ingredience
20 dkg cukru moučka
20 dkg sušeného mléka
1 máslo
1 dl teplé vody
15 dkg strouhaného kokosu
4 velké dortové oplatky
loupané mandle
Postup
Oplatky rozdrtíme, přidáme cukr, sušené mléko, teplou vodu a máslo a vše smícháme. Hmotu necháme v lednici minimálně hodinu tuhnout.
Poté vyndáme a tvarujeme kuličky, do jejichž středu dáváme po jedné mandli.
Kuličky poté obalujeme v kokosu. Hotové je opět dáme na chvilku do chladu.
(Recept Dagmar Michalové)
Mužská věrnost
Postup
14 dkg ztuženého tuku
14 dkg hladké mouky
20 dkg práškového cukru,
2 lžíce kakaa
Postup
Vše smícháme, necháme ztuhnout v ledničce a strojkem vytlačujeme tvary (tyčky).
Troubu rozhřejeme na cca 150 oC, po vložení plech stáhneme na 100 oC a pomalu sušíme.
(Recept Jany Marešové z Vyskytné nad Jihlavou)
Více k tématu Vánoce v příloze v tištěném vydání JL s datem 19.11.