Foto: TZ
Martin Havlíček z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod je jedním z 15 finalistů celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. O postup do finále usilovalo 160 studentů. Finále se uskuteční ve středu 4. prosince v pražských Holešovicích. Soutěží se o ceny v celkové hodnotě 45 000 Kč.
Studenti odborných středních škol se zaměřením na gastronomii měli za úkol vymyslet originální recept pro zdravou a moderní svačinu za použití rybích výrobků Rio Mare.
Nyní úkolem finalistů bude připravit živě před porotou, ve stanoveném limitu 20 minut, 5 porcí své originální svačinky z prvního korespondenčního kola. Hodnotí se chuť, nápad, prezentace, ale také dodržení časového limitu.
Finálové svačinky budou hodnotit dvě poroty. Odborná porota v čele s Mistrem kuchařem Vladimírem Pickou doplněná o šéfkuchaře Jiřího Krále a Vladislava Stupariče.
A jaký je tedy Martinův recept?
Ingredience:
1 konzerva Rio Mare tuňák ve vlastní šťávě, 1 rajče, hrst čerstvé bazalky, 1 mozzarella, ½ červené papriky, hrst černých oliv, 6 vajec, 2 lžíce másla, půl hrnku smetany, 5 lžic slunečnicového oleje, 1 bageta, lžička medu, čekanka a salát Lollo Biondo (na přílohu), limetkovou šťávu LiMMi, limetka, sůl a pepř.
Postup:
Všechny suroviny nakrájíme na kostičky. Na pánvi na másle orestujeme papriku, rajče a olivy a zalijeme rozmíchanými vejci se smetanou, dochucené solí a pepřem. Za stálého míchání necháme vejce lehce srazit (musí být krémová) a přidáme tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě. Přendáme do nepřilnavé pánve, posypeme nakrájenou bazalkou a pokryjeme plátky mozzarelly. Přendáme do trouby a pečeme na 180°C přibližně 8 - 10 minut. Chipsy z bagety: Bagetu nakrájíme na tenké plátky a opečeme v troubě při 110 °C. Salát: Slunečnicový olej, limetkovou šťávu Limmi, kůru z limetky, sůl, pepř a med promícháme a smícháme s připravenými listy salát.