Ilustrační foto: Pixabay
V seriálu JL vám každý měsíc přinášíme tip, či radu, jak si užít život ve zdraví.
Domácí kefír je možné si vyrobit doma, pomocí kefírové houby, která pochází z Tibetu a je pokládána za elixír mládí. Kefírový nápoj zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech a odkyseluje organismus.
V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a také výrazně stimuluje imunitní systém. Kefír také léčí vnitřní onemocnění, bronchiální katary, veškeré sklerózy, infarkt myokardu, onemocnění žlučníku, jater, ledvin, žaludeční a střevní onemocnění, průjem a zácpy nebo nemoci krve.
Příprava: do sklenice o objemu cca 1 l vložíte kefírovou houbu a zalijete mlékem. Přikryjete ubrouskem a necháme stát v pokojové teplotě cca 24 hodin. Občas promícháte.
Hotový kefír slijete přes plastový (ne kovový!) cedník do misky a houbu znovu zalijete mlékem. Houba nesmí přijít do styku s kovem, používejte jen plastové, případně dřevěné pomůcky. Při vyšších teplotách je kefír hotový dříve, i za 12 hodin.
Pokud chcete proces zpomalit, dejte sklenici do lednice. Houba narůstá, za 14 dní zvýší objem i dvojnásobně, můžete ji někomu darovat nebo část vyhodit. Občas ji propláchněte studenou vodu. Kefír můžete ho pít samotný nebo mixovat s ovocem, chia semínky, müsli apod.
Kefír můžete použít i na výrobu pomazánkového másla. Slitý kefír osolíte špetkou soli a smícháte s kvalitní smetanou. Necháte přes plátýnko nebo velmi husté sítko odkapávat syrovátku asi 24 hodin. Hotové máslo pro ochucení promíchejte např. s nasekanou pažitkou, strouhaným křenem, cibulkou, kdo, co má rád.
Syrovátku nevyhazujte, má pro tělo blahodárné účinky. Ze syrovátky si můžete udělat studený či teplý syrovátkový nápoj, detoxikační koupel nebo výživnou syrovátkovou pleťovou masku.
Velkou výhodou syrovátky je také fakt, že neobsahuje skoro žádný tuk. Zato je bohatá na vitamíny B1, B2, B6, B12, E, C a minerální látky jako hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík a dodává nám důležité esenciální aminokyseliny. Obsahuje i bílkoviny a laktózy, takže ji nemůžete pít, pokud jste na ni alergičtí.
Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři.
Registrace nového uživatele
Pravidla pro diskuse na www.jihlavske-listy.cz:
Nelze zveřejňovat příspěvky, které porušují zákony ČR.
Jsou zakázány příspěvky urážlivé, pomlouvačné, vulgární. Nepřijatelná je i neúcta vůči zemřelým a jejich rodinám.
Nesmí se vyhrožovat komukoli násilím či podněcovat k nenávisti k jednotlivcům, skupinám (národnostní, rasová, náboženská příslušnost).
Zakazuje se zveřejňovat další údaje o identitě ostatních diskutujících (např. telefon, adresa…). Musí být respektováno soukromí ostatních.
Diskutující se nesmí vydávat za někoho jiného.
V diskusních příspěvcích nesmí být šířena reklama, spamy, odkazy na stránky s nelegálním obsahem, příspěvky či odkazy nesouvisející s tématem článku.
!!! Uživatelé, kteří budou pravidla porušovat, musí počítat s tím, že jim budou příspěvky administrátorem smazány. Rovněž si Jihlavské listy vyhrazují právo diskusní příspěvky dle vlastního uvážení odstraňovat či diskusi kdykoli uzavřít !!!