Lehký
Ingredience: 1-2 lžíce citronové šťávy, banán, jablko, 4 lžíce celozrnných pšeničných lupínků, mrkev
Mrkev oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Banán oloupeme, rozmačkáme vidličkou a smícháme s citronovou šťávou.
Mrkev, jablko i banán promícháme a nakonec do salátu vmícháme lupínky.
Lehký zdravý salát můžeme ihned servírovat. Ještě chutnější bude, pokud jej necháme 5-10 minut v chladu rozležet, lupínky trochu změknou.
S brynzou
Ingredience: 400 g rajčat, 100 g brynzy, 150 ml zakysané smetany, 2 hrsti petrželky
Omytá rajčata nakrájíme na plátky a dáme do mísy. Promícháme je s brynzou a s nadrobno nasekanou petrželkou. Zalijeme zakysanou smetanou a bohatě posypeme sekanou petrželovou natí.
S tuňákem
Ingredience: balíček oliv, olivový olej, vejce, zelený či ledový salát, plechovka tuňáka, plechovka zelených fazolek, mrkev
Zeleninu očistíme a podle potřeby oškrábeme. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
Natrháme salát na kousky, mrkev nakrájíme na nudličky, fazolky na kousky a vše promícháme. Zeleninu dáme na talíř, přidáme vejce, tuňáka, dozdobíme olivami a rajským jablíčkem. Nakonec salát s tuňákem zakápneme olivovým olejem.
Zeleninový salát s tuňákem a vejcem podáváme s kouskem pečiva.
Těstovinový
Ingredience: zelená paprika, rajče, 200 g eidamu, balíček tatarské omáčky, špetka mletého černého pepře, červená paprika, špetka soli, konzerva sterilované kukuřice, balíček těstovin, 200 g šunkového salámu, okurka.
Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu.
Zatím si očistíme zeleninu a nakrájíme ji na kostičky. Kukuřici scedíme a masité rajče nakrájíme na kousky. Sýr a salám nakrájíme na kostičky.
Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat a vmícháme do nich zeleninu se sýrem a šunkovým salámem. Do salátu vmícháme tatarskou omáčku a podle chuti jej osolíme a opepříme.
Podáváme teplý nebo jej můžeme i vychladit.