Vaříte rádi? Pošlete nám svůj „dovolenkový“ recept. Podělíme se o něj s našimi čtenáři na www.jihlavske-listy.cz. Stejně tak to udělali i Heda Čechová z Rantířova se synem Petrem a do redakce JL nám zaslali svůj recept.
A udělali dobře, protože jedině tak mají šanci vyhrát poukaz na konzumaci v jihlavské Radniční restauraci.
Zkuste to i vy. Více info hledejte na našich internetových stránkách www.jihlavske-listy.cz.
____________
Ingredience:
750 g hovězího masa (kližky), 1 velká cibule (nakrájená nahrubo), 2 lžíce oleje (sádla), 3 lžíce červené papriky, 1 lžíce rajčatového protlaku (kečupu), 4 lžíce hladké mouky, 3 zelené papriky (zbavené semen, půlené), 1 celá sušená feferonka, 1 lžíce drceného nebo celého kmínu, 1 lžička majoránky (rozemnuté), 1 stroužek česneku, 1 hovězí masox, sůl, pepř
(doba přípravy: 90 min., počet porcí: 4, orientační cena: 150 Kč)
Opláchnuté maso nakrájíme na kostky, sušenou feferonku namočíme do 100 ml horké vody. Na oleji lehce osmahneme cibuli a kmín. Přidáme červenou papriku a po zpěnění přimícháme maso, které po všech stranách osmahneme dohněda. Vaříme do vydušení na šťávu.
Přimícháme protlak, 200 ml vody a vaříme 20 minut. Dle potřeby doléváme malým množstvím vody.
Po vydušení vody na minimum maso zaprášíme moukou. Pochvíli promícháme, přidáme sušenou feferonku i s vodou, ve které se vyluhovala, zelené papriky příčně nakrájené na proužky, masox a 1 l vody. Pod pokličkou dusíme 40 minut. Poté vmícháme česnek, majoránku, dochutíme solí a pepřem, krátce povaříme, odstavíme.
__________________________________
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Ingredience:
200g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 1 lžíce prášku do pečiva, 6 lžic burizonů, 2 žloutky, 120 ml vody
Postup:
Mouku promícháme metličkou se solí, práškem do pečiva a burizony.
Přidáme žloutky a vodu. Vypracujeme těsto, ze kterého zformujeme 2 válečky 4 cm silné.
Ty vložíme do mírně vařící vody, částečně přiklopíme pokličkou a vaříme 17 – 20 minut. Během vaření knedlíky otáčíme. Po vyjmutí je popícháme vidličkou.
Ke zvýraznění chuti můžeme do mouky přidat 2 lžíce rozpuštěného másla.
Dobrou chuť.
Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři.
Registrace nového uživatele
Pravidla pro diskuse na www.jihlavske-listy.cz:
Nelze zveřejňovat příspěvky, které porušují zákony ČR.
Jsou zakázány příspěvky urážlivé, pomlouvačné, vulgární. Nepřijatelná je i neúcta vůči zemřelým a jejich rodinám.
Nesmí se vyhrožovat komukoli násilím či podněcovat k nenávisti k jednotlivcům, skupinám (národnostní, rasová, náboženská příslušnost).
Zakazuje se zveřejňovat další údaje o identitě ostatních diskutujících (např. telefon, adresa…). Musí být respektováno soukromí ostatních.
Diskutující se nesmí vydávat za někoho jiného.
V diskusních příspěvcích nesmí být šířena reklama, spamy, odkazy na stránky s nelegálním obsahem, příspěvky či odkazy nesouvisející s tématem článku.
!!! Uživatelé, kteří budou pravidla porušovat, musí počítat s tím, že jim budou příspěvky administrátorem smazány. Rovněž si Jihlavské listy vyhrazují právo diskusní příspěvky dle vlastního uvážení odstraňovat či diskusi kdykoli uzavřít !!!