Začala houbová sezona a kuchařky doma hledají recepty, co by se tak mohlo všechno z hub uvařit. Svůj tip do redakce Jihlavských listů poslala Dana Nikodýmová z Batelova.
_________________
Houbové knedlíky
Vrchovatý hluboký talíř nakrájených hub dáme podusit. Případnou vodu slijeme.
Do mísy dáme 1/4 l mléka a přidáme hrubou mouku, dle potřeby s 1 práškem do pečiva, abychom měli hustotu houskového knedlíku, 1 vejce, 2 rohlíky nakrájené na kostičky a osmažené na másle, 1 stroužek česneku, pepř, sůl, nakrájenou kudrnatou petrželku nebo jinou zelenou naťovou zeleninu.
Vypracujeme těsto a plníme jím 1/4 l plechové hrnečky vymaštěné sádlem asi tak do 3/4. Dáme vařit do velkého hrnce naplněného cca 3 cm vodou a na dno dáme kousek hadříku. Přiklopíme pokličkou a vaříme 1/2 hodiny bez odkrývání.
Za 1/2 hodiny jsou vařené, vyklopíme je a nakrájíme na plátky. Omastíme rozpuštěným máslem a podáváme se zeleninou, např. okurkovým salátem nebo jako přílohu k omáčce, guláši apod.
_______________________________
Růžovky plněné mletým masem
Suroviny na 4 porce:
8 - 12 ks polozavřených hlaviček růžovek (oloupat)
20dkg mletého masa
1 cibule
strouhanka, olej, sůl, pepř
nožičky od růžovek, ale mohou být i hlavičky
2 vejce
Postup:
Cibulku osmažíme slabě do růžova přidáme nakrájené nožičky hub a dusíme. Vše přidáme do mletého masa s jedním vajíčkem, strouhankou a vytvoříme hustší směs na plnění. Osolíme a opepříme dle chuti.
Směsí naplníme hlavičky ve tvaru koule a celé obalíme v trojobalu a dáme smažit do „friťáku" (je potřeba, aby hlavičky byly potopeny v oleji, na pánvičce se to nedodělá).
Podáváme s bramborem posypaným pažitkou a polité máslem. Může být i tatarka.