
MARTINA ČEJKOVÁ se výrobě perníčků věnuje od dětství. Foto: archiv MČ
Martina Čejková z Přibyslavi říká, že zdobené perníčky u nich doma nikdy o Vánocích a Velikonocích nechyběly. „Co si pamatuji, první perníčky jsem pekla i zdobila s pomocí maminky, když mi bylo pět let. A ještě mě to nepřestalo bavit,“ usmívá se mladá žena.
Zvládnout to správné perníkové těsto, aby se při pečení nerozteklo a podrželo si tvar, bylo chutné a vláčné, to není jen tak. Ale Martině stála v zádech trpělivá maminka.
„Perníčkům jako koníčku se věnuji šestým rokem. Na mé další tvoření měla velký vliv Marie Henzlová. Vyhlášená přibyslavská perníkářka a moje nejmilejší paní učitelka ze školky,“ vysvětluje. To od ní má Martina důležitý recept, který si ještě postupem času trošku upravila.
„Abych to upřesnila, paní Henzlová je autorkou mnoha perníčkových expozic z let 1997-2016, které úplně sama připravovala v rámci Podzimní výstavy ovoce, brambor a medu u nás v Přibyslavi,“ říká její pokračovatelka. V roce 2017 se Martina ke své učitelce přidala a vytvořily krásnou výstavu s názvem Vesničky našich babiček.
Martina postupně onu pomyslnou otěž převzala. Nyní s kamarádkami Renatou Slámovou a Anetou Velínovou organizují v Přibyslavi tradiční výstavy perníčků.
„Kamarádky jsem vtáhla do pečení, bez nich bych to nezvládla, a samozřejmě stále vydatně zaměstnávám i naší milou paní Henzlovou,“ ohlíží se. Věří, že jejich skupina ještě není uzavřena a přidají se další nadšenci.
Ženám, které se o adventu rozhodnou upéci vánoční perníčky nebo perníkovou chaloupku pro děti, Martina radí, že aby byly perníčky vláčné a měkké, velmi záleží na způsobu pečení.
„Perníčky se nesmí péci moc dlouho, aby se nevysušily. Pokud jsou perníčky tvrdé, stačí přidat do krabice rozpůlené jablko (je třeba ho měnit) a perníčky změknou. Naopak na perníkovou chaloupku bych poradila dílky péci déle, aby se nelámaly,“ říká praktička. Pro výrobu vytlačovaných perníků z formy radí přidat do těsta méně kypřidla. Pak si upečený tvar podrží ostré rysy.
Některé perníkářky varují před zdobením čerstvě upečených perníčků, jinak na nich bílková kresba praská. S tím Martina Čejková souhlasí. „Také nechávám upečené perníčky odležet alespoň do druhého dne. To je dobrá a osvědčená rada,“ říká.
Moderní vychytávky
Profesionálním perníkářům nečiní potíže umotat si papírový kornoutek s optimální dírkou pro zdobení. Příprava samotné bílkové polevy je vědou. Cukrovou moučku několikrát přesít, stejně procedit bílek, přidat pár kapek citrónové šťávy a dlouho třít, aby poleva získala lesk a hrudky neucpávaly špičku...
V tento moment se Martina usmívá. Má moderní vychytávku s názvem Královská glazura v prášku. Stačí jen smíchat s vodou. „Glazura je krásně hladká, odpadají starosti s ucpáváním špiček a dá se docílit opravdu jemného zdobení. Na internetu je nyní již velká nabídka polev i speciálně jemných cukrů, které práci s bílkovou polevou velmi usnadňují,“ vítá perníkářka. Sama na zdobení používá kupované kornoutky bez špičky.
„Špičku si vždy ustřihnu podle potřeby. Sehnat se dají i kornoutky s plastovými špičkami. Ty jsou dobrým pomocníkem jak zkušeným perníkářkám, tak jsou výborné i pro začátečníky,“ radí.
Na zdobení perníčků je potřeba grif, aby kresba nebyla roztřesená a ve výsledku vkusná, jak obdivujeme na výtvorech profesionálů, kde často nacházíme lidové prvky. Malérečky se při práci snad ani nedotýkají špičkou povrchu a linku bravurně skládají do ornamentu. Také platí, že v jednoduchosti je krása.
Perníčky Martiny Čejkové, to už je tzv. vyšší dívčí. Ale ona skromně říká, že se ještě má moc co učit.
„Z lidového umění čerpám stále, ale přiznám, že často se nechám strhnout fantazií a ráda zkouším, co vše perník snese,“ říká. Třeba v roce 2018 v rámci výstavy ke 100. výročí vzniku Československa upekla bezmála půlmetrový erb s českým lvem.
Expozicím se snaží vložit i přidanou hodnotu, jako třeba při výstavě s názvem Andělé na nebi i na Zemi. „Tehdy jsem jako hlavní motiv zvolila rozbité zrcadlo, které podbírají okřídlení andělé. Všude okolo byly perníkové střepy, v nichž jsme znázornili hasiče, záchranáře, lékaře, sestřičky a také maminku s dítětem. Každý z nich je odrazem dobrého anděla na Zemi. Vlastně všichni jím můžeme být…,“ poukazuje autorka.
Pohádkové perníky
Přibyslavské perníkářky se scházejí nejraději v kavárně a vymýšlí témata na další akce. „Jsme zatím na začátku, učíme se za pochodu,“ říká Martina. Na vtípek, že perníkářky by se kvůli cenné surovině měly kamarádit se včelaři, pokyvuje, že to tak je.
„V našem městečku je naštěstí včelařství velmi populární. A opravdu jsme se včelaři kamarádi. Na oplátku na ně nikdy nezapomeneme a každý rok jim upečeme perníčky se včelkami na výzdobu stolu pro jejich soutěž o nejlepší med,“ připomíná.
Letos Martina Čejková kývla na nabídku města uspořádat ve výstavní síni Kurfüstova domu malý kurz. „S kolegyní Renatou Slámovou budeme v úterý 15. 11. učit zájemce jak nazdobit perníkovou chaloupku. Na to se opravdu těším. Už jsem započala přípravy,“ říká.
Její osobní specialitou jsou skládané perníčky. Do rámečku z těsta vkládá další vykrojené tvary, třeba kostelíček, stromek a vánoční kometu. Společně vše upeče a později nazdobí.
„Tím vznikají zajímavé obrázky, které ještě doplním nějakým mottem nebo přáním do nového roku. Jsou to takové pozdravy z Přibyslavi,“ vysvětluje autorka.
V Kurfüstově domě na náměstí je také k vidění dlouhodobá perníková výstava s názvem Zpátky do pohádky. S dětmi tu můžeme poznávat známé postavičky. Nyní mají zdejší perníkářky napilno. Chystají dílo na Vánoční jarmark, který vypukne v Přibyslavi s adventem v sobotu 26. listopadu.
A u Martiny Čejkové doma zavoní perníčky nejen na vánočním stole. „Letos budou náš stromeček zdobit perníkové koule,“ prozrazuje lidová umělkyně na závěr.
Diskuze k článku