ŘEZBÁŘ Martin Šrejber z Olešné na Pelhřimovsku se lidem představil na tradičním Dýňobraní, které se konalo v půlce října v Plandrech nedaleko Jihlavy. Foto: David Kratochvíl
Také si, když se blíží americký svátek Halloween, lámete hlavu nad tím, proč se prakticky všichni vrhají do vydlabávání dýní? Vysvětlení je poměrně jednoduché.
Tvrdí se, že Satan kdysi daroval jistému muži žhavý uhlík, který nosil ve vydlabaném tuřínu, aby si svítil na cestu ve věčné temnotě.
Když tato tradice dorazila do Ameriky, tak jen došlo k menší úpravě, protože tuříny se vyměnily za dýně. Jsou větší a snadněji se vydlabávají. Navíc dozrávají přesně na podzim.
Řezbář Martin Šrejber z Olešné na Pelhřimovsku si ale prostřednictvím dýní nikde svítit nechce. Možná proto je nevydlabává, ale zvěčňuje do nich nejrůznější motivy. Například do dýně je schopný zhruba během 60 minut vyřezat anděla s obřím rozpětím křídel.
Šrejber ale nevyřezává jen do dýní, ale i do řady dalších druhů zeleniny. Leckoho překvapí, že dokáže prakticky cokoliv zvěčnit také do sýra. „Déle to vydrží, pokud se sýr samozřejmě nesní,“ říká se smíchem v hlase.
Ideální pro tvorbu je klasický eidam, nebo také gouda. „Cokoliv je pevné, tak se dá vyřezávat. Už jsem to úspěšně vyzkoušel třeba také do mýdla,“ dává pro příklad, že jeho paleta tvorby je velmi pestrá.
„Věnuji se tomu už asi 15 let. Na začátku jsem prošel nějakými kurzy. Lektor mě tehdy navedl, ať zkusím nějaké soutěže, protože mi to šlo. Tak jsem vyrazil na nějaké po Česku. Nevyřezávalo se ale jen z dýní, ale také z melounů, byly i zeleninové kompozice – kedlubna, celer, mrkev,“ říká.
Původním povoláním je kuchař. Takže když se ženil, bylo jasné, kdo bude vyřezávat na rautové mísy. „Tímhle jsem se vlastně prokousal až k soutěžím. Tehdy mi bylo něco málo přes 20 let“ ohlíží se do minulosti.
Už ani nespočítá, kolik mu v začátcích prošlo rukama nejrůznější zeleniny, než se v roce 2009 vydal na svou premiérovou soutěž ve vyřezávání. Americký svátek Halloween se bude slavit za pár dní taky v Česku.
I když by se zdálo, že právě v tomhle období bude mít řezbář nejvíc práce, není to podle jeho slov za se tak hrozné. „Vyřezávám hlavně pro známé a kamarády nebo jako výzdobu okolo rodinného domku,“ zmiňuje.
„Zákazníků na to úplně moc není, protože, když chcete na Halloween vyřezat dýni, tak to není nic úplně složitého. Takže ty základní vyřezávky si lidé dělají doma vlastními silami. Samozřejmě pokud nechcete zrovna něco, co musí být do detailu propracované jako třeba lidská lebka,“ vysvětluje.
Pravidelně předvádí svůj um na Dýňobraní v Plandrech nedaleko Jihlavy. Jinak se příliš neprezentuje. Před lety se na Vysočinu teprve přestěhoval z Krkonoš. „Tím pádem mě moc lidí asi nezná. Když jsem byl ještě mladý, tak jsem pro zákazníky vyřezával více,“ směje se.
Jak se říká, za vším hledej ženu, protože po narození dětí se s manželkou přestěhovali blíže domovu jejích rodičů. Mezitím bydleli také v Praze. To se mu hodilo, protože má za sebou účast i na mezinárodních soutěžích. Pro příklad zmínil tu v Lucembursku. „Pro dýně jsem si jezdil až do Králové Lhoty, kde je pěstuje pán, který jich na poli má třeba 20 nejrůznějších druhů, z kterých se dá vyřezávat. Z ozdobných ne. Ty jsou tvrdé. Dýni si ale dokážu vybrat i v supermarketu, stejně jako meloun. Jsem u nich třeba i deset minut, než si vyberu,“ glosuje.
I když jeho um v polovině října obdivovaly v Plandrech desítky lidí, málokdo si přišel pro radu nebo se zeptat. „Lidé mají ostych. Mnozí se stydí. Někomu ale stačí fotka na mobil. Jsem rád, že se moje práce líbí. Když si někdo třeba přijde pro radu, rád se s ním o vyřezávání pobavím,“ řekl Šrejber.
V Plandrech řezal takzvaně na pohodu, takže vyřezal dvě dýně za celý den. Na soutěžích by mu ale něco takového neprošlo. Tam se totiž řeže i takzvaně na limit. To znamená, že by za hodinu musel vytvořit například dýni s květy. To je naprosté minimum.
„Jsou i složitější. Dělal jsem třeba z profilu bývalého profesora T. G. Masaryka, který mi trval zhruba hodinu a půl,“ přibližuje časovou náročnost řezbář.
Diskuze k článku
Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři.
Registrace nového uživatele
Pravidla pro diskuse na www.jihlavske-listy.cz:
Nelze zveřejňovat příspěvky, které porušují zákony ČR.
Jsou zakázány příspěvky urážlivé, pomlouvačné, vulgární. Nepřijatelná je i neúcta vůči zemřelým a jejich rodinám.
Nesmí se vyhrožovat komukoli násilím či podněcovat k nenávisti k jednotlivcům, skupinám (národnostní, rasová, náboženská příslušnost).
Zakazuje se zveřejňovat další údaje o identitě ostatních diskutujících (např. telefon, adresa…). Musí být respektováno soukromí ostatních.
Diskutující se nesmí vydávat za někoho jiného.
V diskusních příspěvcích nesmí být šířena reklama, spamy, odkazy na stránky s nelegálním obsahem, příspěvky či odkazy nesouvisející s tématem článku.
!!! Uživatelé, kteří budou pravidla porušovat, musí počítat s tím, že jim budou příspěvky administrátorem smazány, může jim být i zablokován přístup do diskusí na www.jihlavske-listy.cz. Rovněž si Jihlavské listy vyhrazují právo diskusní příspěvky dle vlastního uvážení odstraňovat či diskusi kdykoli uzavřít !!!
Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle Zákona č. 101/2000 Sb.,o ochraně osobních údajů. "Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů".
Společnost Parola s.r.o. se zavazuje tyto údaje neposkytovat dalším subjektům s výjimkou orgánů činných v trestním řízení.