Reklama
Dnes je neděle 07.07.2024     svátek má Bohuslava

Zachovejme pokrokové tradice a symboly Únor 1948 - Únor 1975 - Únor 2016

Foto: archiv autora
Foto: archiv autora

1.3.2016 Čtenáři píší/Komentáře (8), autor:
Zdeněk Gryc

 

    V úterý 25. února 1975 vyšla Jiskra, orgán OV KSČ, nositel řádu práce, číslo 16. za 50 haléřů. Za těchto pouhých padesát haléřů byli na první straně Jiskry občané jihlavského okresu obdařeni fotografií bdělých milicionářů s puškami na ramennou. Pod fotografií je tento nápis: PŘÍSLUŠNÍCI LIDOVÝCH MILICÍ se stali v únorových dnech 1948 pevnou oporou lidové demokratické republiky a pomohli zmařit plány reakčních sil. Pod nimi je báseň Františka Branislava: ÚNOR. Pod hlavičkou Jiskry jsou uvedena slova vedoucího tajemníka: „Nemůžeme se spokojit s dosaženým“. Komentář Jiskry: ZACHOVEJME POKROKOVÉ TRADICE A SYMBOLY " Kvartal prověren": Žijeme v prvních měsících roku, v němž oslavíme 30. Výročí osvobození. Mnoho k tomuto výročí chystáme. Otevřeme nové síně tradic - v muzeu, Motorpalu i jinde odhalíme v Jihlavě památník osvoboditelům v podobě slavného tanku T-34 atd. připomeneme zejména mladým lidem, poválečné generaci, že vítězství ve Velké vlastenecké válce je neodlučitelně spojeno se jménem Stalin. Pokloníme se památce padlých v desítkách míst okresu. My v novinách chceme přinést vzpomínky těch, kteří onu dobu žili a přiblížit ji dosud nepublikovanými fotografiemi. Podnětů je mnoho. Chci přispět dalším, jehož by se měli chopit soudruzi na městském národním výboru (finančně?!) a z Muzea Vysočiny (historicky).

 

    Na rohu v ulici Pionýrů 1 můžete připozorném zahledění nalézt nápis starý 30 let. Zub času tu sice udělal své, ale zase natolik, aby nebylo možné vskutku historický nápis identifikovat. Vím o něm řadu let, a proto mi nedělá potíže jej rozluštit. Tehdy před 30 lety, se zde podepsal zřejmě jeden z příslušníků ženijní jednotky, která měl za úkol zajistí odminování. Stoupněme si dnes pod nápis na tabuli této budovy, hlásající, že na tomto místě stál Ditrichštejnský palác, v němž bydlil v r. 1830 až 32 jako student Karel Havlíček Borovský . . . a čtěte poněkud níže slova psaná na rychlo azbukou KVARTAL PROVEREN NIN NĚT! Podepsán samozřejmě rovněž azbukou  „gardový nadporučík Rvalov" a ještě níže připsán datum. Zřejmě nejde o jediný symbol tohoto druhu z konce 2. světové války v našem městě.

 

    Při pozorném porozhlédnutí by se jich v Jihlavě našlo více. Své a užitečné by zde mohli sehrát pionýři se svými vedoucími. Měli by také prohledat půdy, sklepy a kůlny starých domů, podívat se na dávno odložené předměty, časopisy aj., v nichž může být také mnoho zajímavého o lidech a době, kterou vzpomínáme. „Historii píše život a je na nás, abychom naši dělnickou, pokrokovou tradici a její symboly lépe ochraňovali a zakládali. Nemohu než sáhnout v této souvislosti pro jiný příklad. Kdysi stál cestou na Kalvárii v Jihlavě starý most a na něm socha sv. Jána. Starý most ustoupil novému, který se stal vstupem do budoucího moderního sídliště města. Samozřejmě že se nezapomnělo na renovaci sochy sv. Jána nákladem cca 15.000 korun i na příslušné místo na novém mostě, kam by měl být opět umístěn. Nestane se tak a je to moudré. Mnohem víc mu to bude slušet třeba u kostelíčka sv. Jána na Kalvárii, či na jiném místě. Všimněte si však, že vpravo na mostě /směrem od Jánů/ je naň pamatováno příslušným místem. Projektant tu pozorně dbal historie uchování památky, možná dokonce umělecké památky. My bychom teď měli pamatovat na to, aby ono prázdné místo vyplnila třeba socha sportovce, jako symbol mládí obyvatel sídliště, jež by také byla doplňkem stojících a připravovaných sportovišť.

       Nezůstaňme však jen na polovině poučení. Byl a po desetiletí žil plným životem dnes již zbouraný blok domů U Jánů - i s hospodou. Ta hospoda s jejím okolím nebyla také obyčejným místem, pokud jde o dělnické hnutí Jihlavy a Jihlavska. Tady se vlastně bojovalo na sociálně demokratické levici o vznik komunistické strany v městě. Bližší nechť řeknou historici, ale příslušné městské orgány a komunisté v nich by si měli vzít za své uchování podobné tradice. Musíme naše inženýry-architekty učit uctívat památku dělnické třídy a komunistické strany. A pokud některým z nich tyto myšlenky nejsou blízké, ukládat jim v tomto smyslu konkrétní požadavky k odbornému ztvárnění. Generace dnešní i příští ocení bezpochyby skutečnost, jako je plánované postavení památníku 1. prezidentu Gottwaldovi v sídle okresního města, na památečním místě, z něhož k občanům Jihlavska promlouval. Domnívám se, že nestojí nic v cestě tomu, abychom odhalili (dříve či později) památníček událostem dělnického hnutí na zmíněném místě U Jánů. Dnes to lze ještě prostorově řešit. Za pět let bude zřejmě pozdě. Tady - i jinde. MILAN DVOŘÁK "Musíme naše inženýry-architekty učit uctívat památku dělnické třídy a komunistické strany." Obdobné osobní invektivy, na architekta Březinek, včetně uvádění jeho jména, jsou bohatou náplní aktuálních komentářů anonymů v Jihlavských listech. Ilustrační foto ukazuje původní sochu sv. Jána.

 

 

 

Diskuze k článku

Nový komentář

Já to říkám pořád, že ten Dvořák nemá v té televizi co dělat.
Však se dobře říká, že pravda začíná tam, kde končí signál České televize. Však už se proti němu chystá demonstrace. 
Teď byl odhalen i v JL.
čtenář | 2016-03-01 14:54:58 | Reagovat
A tak šel čas.
Milý pane Gryci.

Sochy svatých a církevní stavby u nás byly odjakživa nejtrvalejším připomenutím církevní slávy. Už proto, že se většina panovníků či jiných hrdinů nikterak nezapsala do podvědomí národa. A když ano, tak se sama církev postarala o to, aby nevyčnívali a nepřipomínali lidu hrdost či jiné" nectnosti", co církev neměla příliš v lásce. Síla církve po 2. světové válce se změnou režimu poněkud vícepovadla a ve stylu, dohonit a předhonit se začínala budovat jiná republika. Proto i někteří svatí zmizeli ze svých piedestalů.

I Vy jste se velkou měrou podílel na zásadních změnách ve městě a na to můžete být patřičně hrdý. To bez ironie. Sídliště Březinky nevypadá vůbec špatně. To, že se k práci architektů vyjadřovala tehdejší politická suita po svém, není nic neobvyklé. Vše muselo mít ideový náboj. Jihlavská Jiskra byla onou hlásnou troubou politického dění. Měla jednodušší roli, její propaganda byla směrována pouze jedním směrem. Oč horší to má např. současná ČT 1, kterou si právem přisvojuje celá veřejnost. A také právem veřejně kritizuje její roli.

Ale vraťme se k sochám. Mně osobně připadá adorování politických figur jejich pomníky pomalu na každé mezí s úslovím "tady tajky byl" jako z Járy Cimrmana. Zhoupne se režim a šup s nimi pryč. Každá doba produkuje své hrdiny. To však neznamená, že budou hrdiny na věky věkův.
VladimírV | 2016-03-01 16:38:30 | Reagovat
A tak šel čas.
Vážený pane Havlíček,
Neznám Vaše povolání, ani soukromí, ani nemám ten nadhled nad světovými dějinami, píši o Březinkách a osobně prožitým "prkotinkám". Každopádně si vážím stylu Vašeho edukativního komentáře. 
Myslím, že každý jsme nějak edukováni, rodina škola, profese. Navíc,  něco jako starý  Breugnon:" Víno je lepší čím starší, s ženami je to naopak". Když už opominu sympatie k starému kumštu, kde forma je podmíněna dobou a obsah jasně čitelný, tak existuje něco profesionální přístup. Na stavbě je to stavební povolení, které realizaci dává mantinely v rámci platných předpisů. V našem kulturním světě existuje nejen kulturní vědomí,ale i policie-Památková péče.
Je těžko diskutovat s pitomci, kteří Vám vyčítají, jak jste nazval ulice, nebo jaký diplom Vám visel před 40 lety v ateliéru. Navíc Vás soudí podle sebe, takže předpokládají, že účelově lžete na jejich úrovni. Jsou to možná malé detaily, ale nakonec není důležité co je pravda, ale čemu se věří nejen, v Jihlavě, ale i v Moskvě. Tam je zrovna zase aktuální střelba po RA, ale pouze v Praze. 
Zkrátka, jak se říká, "nejde zkrátka" vysvětlit souvislosti, v JL už vícekrát napsané. Stejně pak slouží "jako vyňatá slova" anonymkům k ironickému posměchu.
Březinky, stejně jako každou akci, jsem si z ničeho nic nevymyslel, ani nevybral, ale dostal zadáno. Myslím, že jsem ještě nikde nepsal. . . začínám v krajině a končím interiérem v restauraci. . .
Zásadním problémem Březinek byly inženýrské sítě a dopravní řešení. S tím souvisel zásah do hřbitova, opěrné zdi a "socialistická kaplička", kterou publikoval Herzán v "Utajené dějiny Jihlavy 20. Století" na str. 80. Ta strašně našňupla soudruhy. Všimli si toho, až když někdo zazvonil na zvon. No a začal poplach. Napřed sprdli ved. Odboru výstavby ONV Ing. Vondráka a pak to šlo metodicky a exemplárně dál. Strana musela být bdělá. Odnesl to sv. Ján. Text nabádavého článku je absolutně ojedinělý. Co to udělalo s ustrašeným soudruhem ředitelem, který byl lektorem politické výchovy při OV KSČ, si dneska těžko dovede představit. V sousedních Pozemních stavbách nikoli, ale ve Stavoprojektu platila cyklistika: "nahoře se hrbit a dole šlapat". Strana a vláda připomněla tímto článkem akci asanaci, odstranění církevních předmětů na veřejnosti.  Už jsem zde vypisoval, co se odstranilo třeba  v Telči. Herzán to také koupil, na domě v Třebíči měl svatého Josefa, patrona tesařů a stavitelů. Mně dalo dost práce opravit výklenek, ve štítu stavení,  udělat nový rozbitý rám, znovu zasklít, zrestaurovat sošku sv. Jána, která byla výtečnými trefami kamenována. Zcela zničený křížek v jeho rukou by nahrazen načerněnými špachtličkami na prohlížení krku. 
Pohrobci v JL použili několikrát slovo kolaborant. Snažil jsem se na radu okresního prokurátora, který mi doporučil JuDr.  Zmátlovou se slovy "to je bojovnice" bránit  proti zvůli "cyklisty. Judr. Zmátlová mne zastupovala na dalším soudu v Brně, fungovalo to podobně jako dneska. Viz případ jihlavského architekta Laštovičky. Pak mi poradila odbory. Mladistvý a vyžehlený obličej předsedy senátu se kterým jsem tehdy v jeho kanceláři jednal, se  od té doby příliš nezměnil. Neuškodil, ale také nepomohl.
Stejně to nikoho nezajímá, nikdo to nečte, tak raději skončím. . .
Ještě snad technická poznámka. Stejnou ocelovou smyčkou na autojeřábu, s jakou se manipulovalo se sv. Jánem, byly umístěny balvany před budovou vodohospodářů.
Balvani umístění v Jihlavě po roce 1968 jsou zachováni "In situ", jak dokazují invektivy na faráře Toufara a popravené kněze. 
Svatý Ján a doktor Hoffmann museli z Jihlavy pryč.
Smyslem mého článku je PAMATOVAT. Pomalé a přemýšlivé přečtení Dvořákova článku je školením o zlo-duchu doby. Dost by mne zajímalo, jestli někdo zná nějaké podobné "sochařské" dílko. Máme zde na začátku sochu Stalina. Na konci sochu Gottwalda jako alfa a omega poučení, které doba chtěla nacpat do hlavy "čtenářů" Jiskry. 
S pozdravem: Zdeněk Gryc
PS. Zničený sv. Ján i ten, který byl na základě "post-totalitní úřední",  zachované korespondence odeslané ze Stavoprojektu,  umístěn u cesty k mostu.  Má v ruce Palladium země české.
Wikipedie: Palladium je nejvýše posvátný předmět, v křesťanském prostředí často ostatky světce, milostný obraz, socha apod. uctívané jako záštita, ochrana celé země nebo města před nebezpečím. V Čechách je nejznámější Palladium země české, starobylý reliéf Panny Marie ze Staré Boleslavi, který takto nazval Bohuslav Balbín. Nejznámějším moravským paládiem je Madona svatotomášská. Trocha historie, nikoho nezabije.
 
Zdeněk | 2016-03-02 11:10:42 | Reagovat
Už jsem to kdysi psal, že stavění a bourání soch kdejakého potentáta patří k našemu národními folklóru.
A je skutečně škoda, že ta obludná fronta na maso na Letné byla zbourána, když stačilo vyměňovat hlavy. Po Stalinovi Brežněv, po něm Husák, snad u Havla by byl těžký výběr, kdejaký anální alpinista se snažil vysochat jeho glocnu a byla by to pouze otázka prestiže a v nedaleké budoucnosti by tam mohl trůnit Mohamed. A co by se ušetřilo.
čtenář | 2016-03-01 17:18:49 | Reagovat
To bourání  je dobrý trénnig. Muslimové to budou dělat taky....- Z,,
Zdenek,, | 2016-03-01 22:22:32 | Reagovat
staří grafomani.
 staří grafomani.
Že taková grafomanie dokáže být pořádně úporná, je vidět při pohledu na titulní aktuality JL zcela vpravo
(blogy, což je zkratka za eldéenku grafomanií postižených gerontů).
Naštěstí to nikdo nečte, kdoví jestli to není nakažlivé.
Ale někdy se člověk pobaví
Tolik klasik. Hezký den.
čtenář | 2015-06-10 07:57:45 | Reagovat
------------------------------------------------------------
 
Zdeněk | 2016-03-10 07:46:54 | Reagovat
PODĚKOVÁNÍ a ZÁVĚR
Děkuji  Jihlavským listům za uveřejnění článku s fotografií sv. Jána na původním místě.
Děkuji  pracovníkům Jihlavského archivu, že se jim foto podařilo dohledat.
Na závěr vkládám opis posledního dokumentu v předmětné záležitosti.
Doufám, že tento kamínek v mosaice totality je konkrétní a autentický, ve zpětném zrcátku archivu JL zůstane zachován.
----------------------------------------------
Městský úřad Jihlava
Vedoucí odboru výstavby
Ing. arch. Gryc 17. 5. 1991.
Sídliště Březinovy  sady Jihlava
-Barokní socha sv. Jana Nepomuckého
------------------------------------------------------
Projektant sídliště Březinovy sady Jihlava požaduje, aby plastika. Sv. Jana Nepomuckého byla umístěna v souladu s odsouhlaseným projektem.
V rámci návrhu sídliště Březinovy sady si vyžádala sběrná komunikace demolici stávajícího mostu přes říčku Jihlávku. Na tomto místě byla původně umístěna plastika sv. Jana Nepomuckého.
Při budování nového mostu byla v souladu s projektem realisována konzola pro reinstalaci sochy(na protějším břehu říčky Jihlávky vpravo při nástupu od řeky Jihlavy).
V projektu jsou zahrnuty potřebné částky pro reinstalaci a částka 15. 000 na restauraci vlastní sochy( dle tehdejšího odborného, asi nadsazeného odhadu).
Ved. odboru výstavby ONV Ing. Vondrák však instalaci sochy zakázal /musel!/ s tím, že neodpovídá požadavkům doby.
V současné době považujeme za nutné původní záměr podložený písemným požadavkem památkářů na instalaci "IN SITU"(ing. arch.  Novotný), realisovat.
Instalovat plastiku zpět na most, kam historicky patří. Projektant dnes ověřil existenci základu v daném prostoru. Jedná se o betonovou plochu, v jejímž půdorysu jsou zabetonovány čtyři pruty železné armatury (vytažené konce byly dodatečně odříznuty).
Plastika je patrně uložena v prostoru kostelíka u "Jánů". Eventuelní další techn. podrobnosti dodá či dořeší projektant.
S pozdravem Ing. arch.  Zdeněk Gryc vedoucí projektant
Průklepy:
- MěÚ - starosta Dr. Daniela Brodská, 586 26 Jihlava
- státní ústav památkové péče Radnicá 2.  601 54 Brno
- Stavoinvesta, Žižkova 13, 586 01 Jihlava
 
Zdeněk | 2016-03-02 15:39:59 | Reagovat
ÚNOR 48 - VOSÍ HNÍZDO V JIHLAVSKÝCH LISTECH?

 XXXXX říká:
 Neděle, 6. 3. 2016 v 0:04
 dobře ti tak, nemáš dloubat kklackem do vosího hnízda
—————————————————
Takže platí nadpis současného blogu, aktuálně hlavách anonymů:
„KOMUNISMUS JE ŠEDIVÝ PROUD, KDO Z NĚJ VYSTRČÍ HLAVU, TAK PO NÍ DOSTANE“

Na rozdíl od renomovaných historiků píši zpaměti.
Do jihlavských listů se vkládají tyto a jiné osobní poťouchlosti, s cílem deklasovat autorizovaný text vkládáním příspěvků, převážně anonymů, které záměně odbíhají od merita věci.

Dokazuje to také, současný blog historika Michala Stehlíka “Toufar, ne Gottwald…”, který má k článku 58 komentářů.

Vítězný Únor a Gottwaldovy zločiny, zapadají do řetězce historických událostí, jejichž spirála osciluje kolem dat s osmičkami. 1938, 1948, 1968, a rok 1989 není také příliš mimo.
Publikovaný text článku, který je meritem, ve kterém je atakován autor, pochází z roku 1975.
 Citovaný článek vyšel v orgánu OV KSČ a ONV v Jihlavě, nositel řádu práce JISKŘA 25. února 1975.
V JISKŘE vyšel v rámci Února 48, každý rok manifestační článek.
 Je velmi zajímavé, nejenom to, co je v článcích uvedeno, ale také prominentní autor,
 který byl v tomto kterém roce, touto ódou pověřen.

 V článku v Jiskře je uveden tento nezpochybnitelný fakt:

“ Chtěli jsme také ukázat, že staré noviny nejsou jenom zažloutlé stránky, ale významný dokument doby, kdy byly napsány“.
Článek má nadpis:
—————————————
„Od osvobození k vítěznému Únoru.
 Vítězství.
 Od počátku roku 1948 je KSČ na Jihlavsku v mohutném nástupu. Jiskra z 8. Února 1948 v článku nazvaném „Mohutný nástup komunistů v Jihlavském kraji“ hodnotí situaci: „Stojíme těsně před volbami. Politické strany budou skládat účty ze své činnosti od voleb v květnu 1946 svým straníkům i voličům, budeme je skládat i my komunisté Jihlavského kraje…“ A strana je připravena na konečné účtování. Její základna se denně zvětšovala. . . . “

… končíme náš seriál věnovaný 40. Výročí Vítězného února, události, která s konečnou platností otevřela našemu lidu cestu k socialismu. Chtěli jsme naznačit těžkosti, prohry, obětavost, úsilí a nadšení, které museli podstoupit ti, kteří nám tuto cestu otevřeli. Chtěli jsme také ukázat, že staré noviny nejsou jenom zažloutlé stránky, ale významný dokument doby, kdy byly napsány…
 ——————————————————-
Citovaný článek z orgánu OV KSČ a ONV v Jihlavě, nositel řádu práce JISKRY, vyšel těsně před koncem totality 26. února 1988.
O významu osmiček, v českých dějinách 1948 a 1968 by se nemělo psát posměšně a anonymně.
Jihlavské listy by měly uveřejnit, třeba v cyklech, ve weekendových přílohách, autentický text,
 PhDr. Jaroslavy Hoffmannové který je k dispozici v Jihlavském archivu. Úvod:

„Srpen 1968 v Jihlavě
Lidská paměť je krátká, nespolehlivá a subjektivní. Ale v každém případě ti, kdo před 40 lety zažili invazi vojsk pěti států Varšavské smlouvy a první dny okupace v srpnu 1968, nezapomenou na mimořádné vzepětí většiny národa, ať jejich smýšlení bylo a je jakkoli různé.
 Jako historička nejsem zaměřena na nejnovější neboli soudobé dějiny, jimiž je u nás chápáno období od roku 1945, a nemám v úmyslu napsat odbornou historickou stať založenou na široce založeném bádání v relevantních archivních fondech, tištěných soudobých materiálech a s využitím dosavadní podstatné odborné literatury. Události v roce 1968 včetně srpnové okupace jsem prožila v Jihlavě.1 Píšu spíše jako pamětnice, jež s odstupem čtyř desetiletí otevřela vlastní diáře z roku 1968 a 1969. Mohla jsem také nahlédnout do dokumentace, kterou jsem sama pomohla zachovat a jež je dodnes, včetně mimořádných vydání denního a hlavně regionálního tisku, uložena ve Státním okresním archivu v Jihlavě (SOkA Jihlava).2 Dochované části zvukových záznamů vysílání ze srpnových dnů 1968, kdy se na celostátní rozhlasové „štafetě“ podílelo i jihlavské studio, jehož redaktorem byl Lubomír Daněk, jsem si poslechla v Archivu Českého rozhlasu v Praze (AČRo Praha).3 Z tehdejšího vysílání se však zachovalo jen torzo, neboť záznamy byly nejen ukrývány, ale brzy také ničeny, a to i proto, že mohly sloužit a sloužily jako podklady k následnému existenčnímu postihu zúčastněných osob. Záznamy jihlavského studia Českého rozhlasu ze srpnových dnů, uložené do Muzea Vysočiny v Jihlavě, byly nedlouho poté rovněž smazány a nevím o tom, že by se někde zachovaly. Ve službách okupantů ve dnech srpnové invaze začala vysílat rozhlasová stanice Vltava. Vojáci armád, které v srpnu vpadly do Československa, rozdávali tzv. Bílou knihu, propagandisticky zdůvodňující nutnost zásahu proti kontrarevoluci. Zásluhou Historického ústavu Československé akademie věd (HÚ ČSAV) v Praze byla textová i fotografická dokumentace ze srpnových dnů v hlavním městě nejen shromažďována, ale pohotově připravena k vydání v tzv. Černé knize.4 To byly hlavní prameny k tomuto mému pokusu o evokaci dění v roce 1968.“
Vloži:Ing. arch. Zdeněk Gryc,
 který dále v rámci února 2016, vkládá větu, z už zde citovaného článku:
„Stojíme těsně před volbami. Politické strany budou skládat účty ze své činnosti od voleb v květnu 1946 svým straníkům i voličům“.
Pozoruhodné je, že se letos nejedná o volby v roce 1946, ale 2016.
 Takže je opravdu načase nenechat se opět zblbnout.
 Revokovat události v únoru 1948 a srpnu 1968,
 v souvislostmi s aktuálním oživováním u nás a renesancí Stalina v Putinově Rusku je:
„dloubat kklackem do vosího hnízda“?
 
Zdeněk | 2016-03-06 07:42:04 | Reagovat
Napište i vy, svůj vlastní článek - formulář ZDE
Reklama
06.06.2024 Čtenáři píšíModerní gymnastika - když elegance potkává sílu

Představte si moderní gymnastiku jako taneční symfonii, kde elegance a síla tvoří harmonický celek. V dnešní době se tento sport neskutečně vyvíjí a přináší s sebou nové techniky a ...

Komentáře (0)
29.05.2024 Čtenáři píšíŠesťáci se svými kamarády z DTS na návštěvě zoo

Čerstvý vítr nám ve čtvrtek 16. 5. místo písku ze Sahary přivál naše kamarády z DTS Jihlava, se kterými již téměř celý školní rok spolupracujeme na různých drobných projektech. Tentokrát ...

Komentáře (0)
26.05.2024 Čtenáři píší„Hrající babičku“ tam žádná rodina neměla…

Život naší rodiny byl z počátku od roku 1936 spojený s návštěvou hudební školy. Dne 17. září 1936 se moje sestra Dagmar začala učit hře na housle u prof. Jana Přibyla a zpěvu u prof. ...

Komentáře (0)
23.05.2024 Čtenáři píšíNaše školní motýlí zahrádka

Ve třídě IV. B máme motýlí zahrádku. Před měsícem nám přicestovalo 5 housenek babočky bodlákové. Hanča s Luckou se nabídly, že budou zapisovat a pozorovat, jak nám housenky rostou. ...

Komentáře (0)
22.05.2024 Čtenáři píšíExkurze jihlavských školáků za poznáním

Během jara vyrazili žáci II. stupně jihlavské školy Nad Plovárnou. V pátek 12. dubna se žáci osmých ročníků vydali do Brna. Nejdříve zavítali na Kraví horu do hvězdárny a planetária, ...

Komentáře (0)
19.05.2024 Čtenáři píšíPozor, vosa! Zůstaňte hlavně v klidu

Kamarád pobíhá kolem, máchá divoce rukama a vykřikuje: „Vosa, vosa!“ Strašně se toho hmyzu bojí. Dělá ale, bohužel, vše pro to, aby ho vosa opravdu bodla. Jak se má zachovat správně? ...

Komentáře (0)
16.05.2024 Čtenáři píšíZa poznáním a kulturou do Prahy a Brna

V sobotu 27. 4. se autobusem vydalo 49 seniorů na první výlet z Humpolce do Prahy za poznáním a kulturou. První zastávkou bylo Hlavní nádraží, a to zrekonstruované prostory historické Fantovy ...

Komentáře (0)
15.05.2024 Čtenáři píšíŽáci na autentickém místě bojů za 2. světové války

U příležitosti oslav osvobození naší země, 5. a 8. května, si žáci MŠ a ZŠ Větrný Jeníkov připomněli v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Praze památku sedmi československých parašutistů, ...

Komentáře (0)
13.05.2024 Čtenáři píšíKrásné vzpomínky na LŠU v Třešti

V roce 1963 jsem nastoupila do 1. třídy a současně jsem začala chodit do rytmiky, která byla součástí LŠU. Paní učitelka Kodymová se nás snažila naučit správné držení těla, základní ...

Komentáře (0)
12.05.2024 Čtenáři píšíVítání ptačího zpěvu v Jihlavě přálo počasí

Celkem 53 účastníků, z toho 17 dětí, se v neděli 5. května rozhodlo absolvovat celostátně i celoevropsky organizovanou akci Vítání ptačího zpěvu, kterou pořádala Česká společnost ornitologická ...

Komentáře (0)
09.05.2024 Čtenáři píšíCirkus do škol představil akrobacii

Jako v cirkuse. Tak si připadali třeťáci ze Základní školy Havlíčkova v Jihlavě. Oddíl Akrobat při TJ Sokol Jihlava totiž spustil projekt Cirkus do škol, ve kterém si děti pod vedením ...

Komentáře (0)
08.05.2024 Čtenáři píšíČarodějnický rej v centru

V humpoleckém SeniorCentru bylo během „čarodějnic“ veselo. Personál využil ideálního jarního počasí a připravil pro klienty pestrý program. „Dopoledne prolétly čarodějnice domovem ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net